Φωτιά Μάνη: “Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα”

Στην παρακάτω δήλωση προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωση Ανατολικής Μάνης Δημήτρης Ανασταστάκος, σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μάνη το περασμένο σαββατοκύριακο και είχε ως αποτέλεσμα να καούν χιλιάδες στρέμματα και ζώα και να προκληθούν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, αποθήκες και μεμονωμένες αγροικίες.

Όπως αναφέρει ο κ. Αναστασάκος: “Η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Ανατολικής Μάνης εκφράζει τη συμπαράστασή της στους πληγέντες και βρίσκεται δίπλα τους για την διεκδίκηση άμεσων αποζημιώσεων.

Συγχρόνως εκφράζει την έντονη ανησυχία της, για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας, την απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, καθώς και την έλλειψη ουσιαστικής ενίσχυσης του μηχανισμού πυρόσβεσης. Τα παραπάνω είναι απόρροια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κινούνται με βάση το κριτήριο του κόστους στο θέμα της πυροπροστασίας και ευθύνονται για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας που κοστίζουν μέχρι και τη ζωή συνανθρώπων μας, την καταστροφή σπιτιών, οχημάτων, χιλιάδων στρεμμάτων δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε καταθέσει στο περιφερειακό συμβούλιο επερώτηση από τις 12/5/2020 σε ότι αφορά τη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν καταδεικνύεται ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας και την στήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ενδεικτικό είναι ότι οι πιστώσεις για το πυροσβεστικό σώμα, την τελευταία δεκαετία, είναι πετσοκομμένες πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ. Στον προϋπολογισμό του πυροσβεστικού σώματος για το 2020, προβλέπονται μόλις 272 χιλιάδες ευρώ παραπάνω από πέρυσι, για όλες τις λειτουργικές του ανάγκες. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες για τη συντήρηση, επισκευή και καύσιμα των οχημάτων του είναι μειωμένες κατά 1,8 εκατομμύρια ευρώ από πέρυσι, όμως οι δαπάνες για μίσθωση ιδιωτικών εναέριων μέσων είναι αυξημένες κατά 5,8 εκατομμύρια ευρώ!

Και βέβαια ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, γιατί δεν παίρνουν όσα μέτρα χρειάζεται, αλλά και γιατί δεν διεκδικούν από το κράτος τη θέσπιση ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή, ανά Περιφερειακή Ενότητα, αλλά ουσιαστικά στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Θεωρούμε ως άμεσο στόχο διεκδίκησης, μέτρα όπως:

  • Να αποζημιωθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
  • Να γίνουν άμεσα έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές που κάηκαν.
  • Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρηνικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.
  • Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις υπηρεσίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών- ημιορεινών περιοχών.
  • Να καταργηθεί ο νόμος 4662/20 και όλοι οι αντιδασικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές, μεταφέρουν ευθύνες πυροπροστασίας-δασοπροστασίας σε ιδιώτες, περιφέρειες, δήμους και εθελοντές, οι οποίες πρέπει να ανήκουν στο κράτος. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν άμεσα”.