Φωτιά Μάνη: Σύσταση επιτροπής πυρόπληκτων με έδρα διαμονής εκτός του τόπου καταστροφής

Στο πλαίσιο της ευρύτερης κινητοποίησης με αφορμή το πρόσφατο καταστροφικό γεγονός της φωτιάς που έγινε στον δήμο της Ανατολικής Μάνης, συστάθηκε επιτροπή πυρόπληκτων που έχουν έδρα διαμονής εκτός του τόπου καταστροφής.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η επιτροπή συμφώνησε στην έναρξη παράλληλων και συμπληρωματικών κινήσεων με τη συντονιστική επιτροπή των πυρόπληκτων της περιοχής και το συντομότερο δυνατό σκοπεύει να απευθυνθεί σε κρατικούς φορείς που εμπλέκονται με τη διαδικασία των αποζημιώσεων.

“Η επιτροπή στοχεύει στην ενδυνάμωση και στο συγχρονισμό των απαιτούμενων ενεργειών που θα ενισχύσουν την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, ώστε οι τελευταίοι να ανταποκριθούν ως οφείλουν στη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου.

Οι απαντήσεις και οι εξαγγελίες των φορέων δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες που απορρέουν από την υποχρέωση μας να ανατραπεί το αναπόφευκτο οικονομικό πλήγμα που εκτυλίχθηκε με την πυρκαγιά και οι επιπτώσεις του θα φανούν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά και διεκδικούν:

  •  Άμεση αυτοψία για την καταγραφή της ζημιάς και οπωσδήποτε νωρίτερα από τις αρχές της άνοιξης (όπως εισηγούνται οι αρμόδιοι).
  • Αποζημίωση στο 100% της πραγματικής Ζημιάς, για την απώλεια των μέσων παραγωγής σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, και στην απώλεια του εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια χωρίς όρους και προϋποθέσεις (ανεξάρτητα εάν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ή αν έχουν κάνει ΟΣΔΕ).
  • Στο 100% η αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες που κάηκαν.
  • Καμία μεταβολή χρήσης στους δασικούς χάρτες.
  •  Άμεση στήριξη και για όσο διάστημα χρειαστεί, για τις επιχειρήσεις της περιοχής (ήτοι: ελαιοτριβεία, καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης, καταστήματα εστίασης).
  • Άμεση και ουσιαστική πρόληψη με την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.
  • Σύσταση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβουν την τεχνική και επιστημονική καθοδήγηση και υποστήριξη των πυρόπληκτων.
  • Άμεση διεξαγωγή σεμιναρίων που θα συμβάλλουν στην ενημέρωση των πυρόπληκτων αγροτών σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην εκμετάλλευση τους από το γεγονός της φωτιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 6946666382, 6975538421, 6977070951.