“Φωτιές” άναψε η ολυμπιακή φλόγα στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης

Τι κι αν η ολυμπιακή φλόγα στέλνει το μήνυμα της ειρήνης και της αδελφοποίησης, κάθε άλλο παρά “ειρηνικό” ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9/3. Το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει το μνημόνιο συνεργασίας (δείτε αναλυτικά εδώ τι προβλέπει) του δήμου με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την επιτυχή διεξαγωγή της λαμπαδηδρομίας και των εκδηλώσεων αυτής.

Η διαδρομή της φλόγας στη Σπάρτη

Η φλόγα θα διανυκτερεύσει στην Καλαμάτα και την Παρασκευή μέσω του οδικού άξονα Λεύκτρου – Σπάρτης θα φθάσει στη γέφυρα του Ευρώτα και θα κατευθυνθεί στον Μυστρά. Εκεί σε μια σύντομη τελετή θα ανάψει ο βωμός και θα υπάρξει επιστροφή της στη Σπάρτη. Πρώτος λαμπαδηδρόμος από την πλευρά του δήμου θα είναι ο Gianni Nunnari, που θα παραλάβει τη φλόγα, μόλις αυτή επιστρέψει από τον Μυστρά, στον κόμβο των γυμνασίων. Ακολούθως θα δοθεί στον Billy Zane, την Καλιρρόη Δανάλη, τη Μαρέβα Μητσοτάκη και τελευταίος αποδέκτης της, που θα ανάψει και τον βωμό στο άγαλμα του Λεωνίδα, θα είναι ο ηθοποιός Gerard Butler.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ήρθαν διά στόματος Σταύρου Αργειτάκου, ο οποίος δεν είχε ενστάσεις επί του μνημονίου -που όπως είπε είναι πολύ συγκεκριμένο- αλλά επί της επιλογής των ατόμων που θα πάρουν τη φλόγα μέσα στην πόλη, καθώς όπως διαπίστωσε “δεν θα τρέξει κανένας σπαρτιάτης”.

Παίρνοντας τον λόγο ο Βαγγέλης Βαλιώτης είπε πως “όπως με σαφήνεια καθορίζει το μνημόνιο, τα της πόλης τα καθορίζει ο δήμος και όχι η Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ΟΕ έχει υπ’ ευθύνη της συγκεκριμένα σημεία και ευτυχώς σε ένα από αυτά επιλέχθηκε από την ΟΕ να συμμετάσχει ένας άνθρωπος από τη Σπάρτη, ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός”. Ο κ. Βαλιώτης υποστήριξε ακόμη πως “αν το μνημόνιο ερχόταν προς ψήφιση στο συμβούλιο πριν τις 17 Ιανουαρίου, όπως αναγράφεται σε αυτό, θα είχαμε λύσει τέτοια ζητήματα”, για να συμπληρώσει πως “πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός που έπρεπε να δουλέψουμε”. Όπως τόνισε, “λειτούργησε πολύ πρόχειρα και η ευθύνη δεν είναι μόνο του δημάρχου. Είστε του αθλητισμού και έπρεπε να το δείτε με μεγαλύτερη βαρύτητα”, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Μιχάλη Βακαλόπουλο.

Σε αντίστοιχη τοποθέτηση προέβη και ο Δημήτρης Αποστολάκος, ο οποίος τόνισε πως “το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα προσοχή” και πως στους άλλους δήμους (σ.σ. απ’ όπου θα διέλθει η ολυμπιακή φλόγα) οι λαμπαδηδρόμοι είναι αθλητές από την περιοχή τους. “Εγώ δεν είμαι αντίθετος να τρέξει ο κ. Butler, αλλά να μην υπάρχει έστω ενας αθλητής από τη Σπάρτη; Έστω ένας στους πέντε; Δεν είναι όλα να τα θυσιάζουμε στο βωμό της δημοσιότητας!”.

Σκληρή κριτική άσκησε και ο Γιώργος Κονίδης, λέγοντας πως “η πόλη αυτή έχει σπουδαίους βαλκανιονίκες ποδηλάτες, έχει πανελληνιονίκες στο στίβο, έχει άτομα με παγκόσμια διάκριση και σε άλλες αθλητικές οργανώσεις, όπως το καράτε, η πάλη, το παγκράτιο… και δεν επιλέχθηκε κανείς!”. Σημείωσε ακόμη πως τον ενόχλησε πολύ η συμμετοχή της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη, χωρίς όπως είπε να φταίει η ίδια σε κάτι, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον δήμαρχο Πέτρο Δούκα, τον οποίον κατηγόρησε πως “πάει να χτίσει σε προσωπικό επίπεδο κάποιες σχέσεις. Είναι πολύ ασχημο αυτό για την πόλη, να εκμεταλλευτεί την ολυμπιακή φλόγα”.

Ακολούθως ο δημαρχεύων κ. Βακαλόπουλος (ο κ. Δούκας απουσίαζε) ενημέρωσε πως έγιναν περίπου 50 αιτήσεις για λαμπαδηδρομείς. Ξεκίνησε τότε μια διαδικασία όπου με αδιάβλητα στοιχεία, όπως είπε, καταβλήθηκε προσπάθεια να προκύψει μια κατανομή με άξονα τις διακρίσεις που θέλει το μνημόνιο (δηλαδή πανευρωπαϊκές νίκες, βαλκανικές κλπ). “Στην πορεία ωστόσο ο δήμαρχος, με την εξωστρέφεια και τις προσωπικές επαφές που έχει, ξεκίνησε την επαφή με τον Butler”. Συμπλήρωσε ακόμη πως “προσπαθήσαμε σε επικοινωνία με την Ολυμπιακή Επιτροπή να έχουμε πιο πολλούς λαμπαδηδρόμους, αλλά δεν γίνεται” και έκλεισε λέγοντας πως “τιμάμε και θα τιμήσουμε στο μέλλον όλους αυτούς που μας έχουν κάνει περήφανους ως σπαρτιάτες”.

Στη συνέχεια του συμβουλίου ο Παναγιώτης Πριστούρης, που είναι και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλλασίας, ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με ένα περιστατικό: “Λίγες μέρες πριν, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από αθλητή ο οποίος είναι πέμπτος παγκόσμιος στην ποδηλασία. Ενώ αρχικά τον είχατε πληροφορήσει πως θα συμμετάσχει ως λαμπαδηδρόμος, τελικά στο τέλος τού απαντήσατε πως οι θέσεις έχουν καλυφθεί. Φανταστείτε την απογοήτευση του παιδιού”. Υποστήριξε ακόμη πως έγινε λάθος επιλογή λαμπαδηδρόμων στη βασική διαδρομή μέσα στην πόλη -κατά μήκος δηλαδή της Παλαιολόγου από τα γυμνάσια έως το άγαλμα του Λεωνίδα- και θα έπρεπε, από τους πέντε που προβλέπονται, να τοποθετηθούν τουλάχιστον δύο σπαρτιάτες. Ακολούθως εξήγησε πως μετά την τελετή στο βωμό έξω από το δημοτικό στάδιο η επιλογή των υπόλοιπων λαμπαδηδρόμων είναι της Ολυμπιακής Επιτροπής. Όπως είπε η ΟΕ τού έκανε την τιμή να τον τοποθετήσει ως λαμπαδηδρόμο στη διαδρομή Τριακοσίων – Κλεάρχου, ο ίδιος απέσυρε ωστόσο τη συμμετοχή του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη τοποθέτηση σπαρτιάτη στη βασική διαδρομή μέσα στην πόλη.

Σε ένα γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας για το οργανωτικό κομμάτι της επιτροπής που είχε οριστεί από το δήμο Σπάρτης να αναλάβει τη διοργάνωση υποδοχής της ολυμπιακής φλόγας, μέλη της οποίας όπως ενημέρωσε η αντιδήμαρχος Γιωργία Δεδεδήμου είναι οι κ.κ. Βακαλόπουλος, Ζαχαράκη και Κακούρος, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τελικά κατά πλειοψηφία το μνημόνιο, με τους κ.κ. Αποστολάκο και Βλήτα να απέχουν και τους συμβούλους κ.κ. Βουνάση, Καλομοίρη, Αγαθιά και Βλάχο να ψηφίζουν “παρών”.

Όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις και τα έκτακτα μέτρα της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του κορωναϊού, από πλευράς του δήμου Σπάρτης δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην εκδήλωση για τη φλόγα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε η τελετή αφής στην αρχαία Ολυμπία αύριο Πέμπτη 12 Μαρτίου να είναι κλειστή για το κοινό.