Φωτογραφικός διαγωνισμός κτιρίων του 19ου και 20ού αιώνα

Μεγάλο διαγωνισμό φωτογραφίας οργανώνει η Monumenta (μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου) με θέμα τα κτίρια που βρίσκονται σε κίνδυνο στην Ελλάδα.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός φωτογραφικού αρχείου κτιρίων του 19ου και 20ού αιώνα τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο, ώστε να αναδειχθεί στη συνέχεια το μεγάλο πρόβλημα της φθοράς και απαξίωσης της νεότερης αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και η ανάγκη προστασίας αυτού του μοναδικού πλούτου.

Οι πολίτες καλούνται να φωτογραφίσουν κτίρια κάθε χρήσης, αλλοιωμένα, ερειπωμένα, που είτε κατοικούνται είτε είναι εγκαταλελειμμένα, σε πόλεις, οικισμούς, στην ύπαιθρο και τα οποία έχουν κτισθεί από το 1830 έως το 1970, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων σε παλιότερους οικισμούς.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 4 Απριλίου και θα λήξει στις 16 Οκτωβρίου, ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων -θα δοθούν τρία βραβεία και επτά έπαινοι- θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου. Στις προθέσεις των διοργανωτών είναι η πραγματοποίηση μιας φωτογραφικής έκθεσης και η έκδοση ενός βιβλίου στο οποίο θα περιληφθεί όλο το υλικό που θα συγκεντρωθεί.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν κάτοικοι Ελλάδας και εξωτερικού. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει μέχρι πέντε φωτογραφίες ενός κτιρίου στην Ελλάδα (δύο γενικές, δύο με λεπτομέρειες και μία με ελεύθερο θέμα, πχ ασπρόμαυρη, αφαιρετική, νυχτερινή κλπ).

Οι φωτογραφίες πρέπει να αφορούν μόνο στις εξωτερικές όψεις των κτισμάτων, να είναι καλής ποιότητας, να έχουν χαρακτήρα τεκμηρίωσης και να μην είναι αποτέλεσμα σύνθεσης. Οι διαστάσεις τους θα πρέπει να είναι σε ανάλυση 3 ΜΒ (2.500 pixels το λιγότερο η μεγάλη πλευρά και 150 ΡΡΙ) και η μορφή τους σε jpg. Τις φωτογραφίες πρέπει να συνοδεύουν ιστορικά στοιχεία του κτιρίου (αν είναι γνωστά). Το υλικό πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση monumentaphoto@gmail.com.

πηγή: anaskafi.blogspot.gr