Χαλάζι: Αποζημιώσεις και στήριξη των αγροτών ζητά το ΚΚΕ από τον Αραχωβίτη

Μέτρα αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία της 11/9 σε περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης.

Όπως αναφέρουν στη σχετική ερώτησή τους προς τον Σταύρο Αραχωβίτη, το χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες κηπευτικών, αμπελιών και οπωροφόρων δέντρων σε Νεοχώρι, Στενό, Αγιωργίτικα, Λιθοβούνια, Στάδιο και Ρίζες στην Αρκαδία, ενώ καταστράφηκαν και καλλιέργειες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο παραγωγής, στη συγκομιδή.

Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν και στη Λακωνία (σε Σελλασία, Αφυσσού, Κλαδά, Κοκκινόραχη, Αμύκλες, Βουτιάνους, Μυστρά, Άγιο Ιωάννη, Παρόρι, Λογγάστρα, Παλαιοπαναγιά, Ξηροκάμπι κ.α.) σε πορτοκαλιές, οπωροκηπευτικά, ελιές και άλλες καλλιέργειες που είχαν ανηρτημένη παραγωγή. Δηλαδή κόποι και σοδειά που αποτελούσαν το εισόδημα της φετινής χρονιάς “εξανεμίστηκαν”.

Χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες των παραπάνω περιοχών, οι τρεις βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών, να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγροτοπαραγωγοί για το 100% των απωλειών, να παγώσει κάθε οφειλή των πληγέντων (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δήμο κλπ), να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ και τέλος να τους δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια.