Χαρακτηρισμός του Άγιου Δημητρίου Ζάρακα ως μαρτυρικού χωριού

ektelesi

Ανοικτή επιστολή για την επικαιροποίηση του αιτήματος προκειμένου να χαρακτηριστεί ως “μαρτυρικό χωριό” ο Άγιος ∆ηµήτριος Ζάρακα απέστειλε ο Ηλίας Παναγιωτακάκος προς το δημοτικό συμβούλιο, τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου. Ο κ. Παναγιωτακάκος υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή είναι η ελάχιστη ένδειξη τιμής στους εικοσιένα σφαγιασθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, αλλά και την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το χωριό στις 4 Ιουνίου του 1944 ως αντίποινα των γερμανών για τη δολοφονία του Φραντς Κρεχ και της συνοδείας του στους Μολάους.

Όπως τονίζει “από το 2012 μέχρι σήμερα (2020) οι όποιες ενέργειες έγιναν δεν έφεραν αποτέλεσμα και το αίτημα παραμένει αδικαίωτο μεν, επίκαιρο δε.

Χρέος και υποχρέωση τόσο του τοπικού συμβουλίου Αγίου Δημητρίου, όσο και του δημοτικού συμβουλίου Ευρώτα είναι επικαιροποίηση του αιτήματος με τη συμβολή του περιφερειακού συμβουλίου, της ΠΕΔ Πελοποννήσου και των βουλευτών της Λακωνίας”.

Ως “μαρτυρικά χωριά και πόλεις” χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με προεδρικό διάταγμα. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές την περίοδο της κατοχής (1941-1944).


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News