“Χείλων “: Παρουσίαση του βιβλίου της Γιούλας Μυλωνάκου-Σαϊτάκη

Xeilon - vivlio Gioulas Mylwnakou (15)

Την Παρασκευή 9 Μαΐου, στη φιλόξενη και κατάμεστη αίθουσα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, η ΄Ενωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας “Χείλων ο Λακεδαιμόνιος” πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία την παρουσίαση του βιβλίου της πανεπιστημιακού κ. Γιούλας Μυλωνάκου-Σαϊτάκη “Αφηγηματολογικά και άλλες αναγνώσεις”, το οποίο έχει ως θέμα του την κρητική λογοτεχνία.

Ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο οποίος έχει προλογίσει το βιβλίο (και λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέλησή του δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί στην εκδήλωση), απέστειλε θερμό και επαινετικό χαιρετισμό προς την ΄Ενωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, όπου μεταξύ των άλλων εξύμνησε στο εκλεκτό ακροατήριο την πρωτοποριακή μονογραφία της Γιούλας Μυλωνάκου-Σαϊτάκη, εστιάζοντας στο γεγονός ότι “το σπουδαίο αυτό έργο των χιλίων δεκαέξι σελίδων, με τον εκπληκτικό αριθμό των 2.188 υποσημειώσεων, είναι καρπός πολύμοχθων και πολύχρονων ερευνών”.

Ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην αφιέρωση του βαρύτιμου έργου, “Στον Θεοτίμητο Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο” και επεσήμανε με έμφαση ότι “το κείμενο της αφιέρωσης αποτελεί υπόδειγμα νεοελληνικού λόγου υψηλών απαιτήσεων και αντανακλά το ύφος και το ήθος ενός σπάνιου ανθρώπου”. Τέλος, ευχήθηκε από καρδιάς στη συγγραφέα “να συνεχίζει με τον ίδιο αμείωτο ζήλο να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη διεθνή επιστήμη και την παιδεία του τόπου μας”.

Το βιβλίο της εκλεκτής συμπατριώτισσάς μας παρουσίασαν ο κ. Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και ο κ. Αθανάσιος Στρίκος, ταξίαρχος εα, εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ο πρώτος ομιλητής με τον στιβαρό επιστημονικό του λόγο τόνισε ότι “με την παρούσα στεγανά τεκμηριωμένη μελέτη της, η συγγραφέας κατάφερε να ανατάμει νέο δρόμο στο πεδίο της έρευνας της κρητικής λογοτεχνίας• μάλιστα, η συγκριτική εξέταση των επιλεγμένων κειμένων στο επίπεδο και της στιχουργίας και της ποιητικής τεχνοτροπίας ανέδειξε τις αναλογικές ομοιότητες που συνδέουν τον Κορνάρο και τον Ντελλαπόρτα με την μακραίωνη παράδοση της δημοτικής ποίησης και φωτίζουν σημαντικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το λαϊκότροπο ύφος τους. Κυρίως, όμως, το σπουδαίο αυτό πόνημα αποδεικνύει με τεκμηριωμένα επιχειρήματα τη συμπόρευση και τη διακειμενική συνομιλία μεταξύ του Κορνάρου και του Ντελλαπόρτα, υπογραμμίζοντας άλλη μια φορά το αναμφίλεκτο γεγονός ότι ένα λογοτεχνικό έργο δεν είναι ποτέ πλήρες, αύταρκες και αυτόνομο, αφού δεν μπορεί να υπάρξει έξω από το ατελεύτητο παιχνίδι της γλώσσας. Αντιθέτως, κάθε έργο περιέχει ίχνη ή σπέρματα άλλων κειμένων σε μιαν ατελείωτη επανάληψη εξάρτησης και αλληλοτροφοδότησης του ενός από το άλλο.

Νομίζω, λοιπόν, ότι διερμηνεύω τα αισθήματα του αναγνωστικού κοινού, ομολογώντας χάριτας στην αγαπητή συνάδελφο και φίλη Γιούλα Μυλωνάκου για αυτήν την ευμέθοδη και περισπούδαστη συμβολή της στο τόσο απαιτητικό πεδίο της λογοτεχνικής κριτικής”.

Ο κ. Στρίκος -χείμαρρος ο λόγος του και αριστοτεχνικά πλεγμένος- κάνοντας συχνές αναφορές στα ποιητικά κείμενα, με σηκωμένα τα μάτια απ’ το γραπτό και το βλέμμα στο παρελθόν, είπε ότι “η Μυλωνάκου με το δικό της βιβλίο σαν τον στρατηγό οικονομεί και παρατάσσει τις δυνάμεις κατά τάξεις, κυκλώνει το θέμα και εξ εφόδου κάμπτει κάθε αντίσταση, γιατί εις έτοιο πόλεμο γροικά ίντα ζητά έτοια μάχη“.

Αφού δε χαρακτήρισε το παρουσιαζόμενο βιβλίο, μαζί με τ’ άλλα του χαρίσματα και α ν ε ξ ά ν τ λ η τ ο και είπε ότι “θα κάμει τον φοιτητή, τον δάσκαλο, τον καθηγητή, να ανατρέχει συχνά σ’ αυτό και κάθε φορά θα βρίσκει στις γραμμές του κάτι που θα τον βοηθά να κατανοεί την ποίηση σε βάθος, ώστε αυτή θα γίνεται ξελογιάστρα της ψυχής, όπως κάμνει το βιολί, το μαντολίνο, το τραγούδι και το λαγούτο για καινούργια συναισθήματα”, κατέληξε, παραφράσσοντας τον στίχο του λυρικού ποιητή Βακχυλίδη με τον οποίο ξεκίνησε, λέγοντας πως “όσοι μελετήσουν το έργο της Μυλωνάκου, μυημένοι και έτοιμοι, αυτόματα, δίχως κάλεσμα θα παίρνουν μέρος στα μεγάλα της ποίησης και της λογοτεχνίας συμπόσια”.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η κ. Γιούλα Μυλωνάκου-Σαϊτάκη, αφού ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς ομιλητές, έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικο-κοινωνικο-πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο άνθησε και καρποφόρησε η “όαση που ακούει στο όνομα κρητική λογοτεχνία, Κρητική Αναγέννηση και αποτελεί μια από τις λαμπρότερες περιόδους της νεοελληνικής λογοτεχνίας”. Τέλος, με ζεστά και έντονα συγκινησιακά φορτισμένα λόγια η συγγραφέας ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες.

Ιδιαίτερα ευχάριστη νότα αποτέλεσε η μουσική ερμηνεία στίχων του Ερωτοκρίτου και τραγουδιών της Κρήτης από τον κ. Ηλία Καππάκο, ο οποίος με την ξεχωριστή ποιότητα της φωνής και του λαγούτου του ομόρφυνε την όλη εκδήλωση.