Χημικά Συρίας: Ανοικτή επιστολή προς πελοποννησιακούς φορείς

ximika Syrias front

ximika Syrias

Ανοικτή επιστολή κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στη κλειστή θάλασσα της Μεσογείου συνυπογράφουν ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης/Πρωτοβουλία Λακωνίας, η Πρωτοβουλία Πολιτών Τριφυλίας, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Σπάρτης και η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων Καλαμάτας.

Αποδέκτες, προκειμένου να εκφράσουν θέση για το ζήτημα, είναι ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, 24 δήμοι της Περιφέρειας Πελ/σου (εκτός από τους δήμους Τριφυλίας και Σπάρτης, που ήδη έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους), τα Επιμελητήρια και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων – Νέστωρ.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

“Θέτουμε υπόψη σας το ψήφισμα κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου το οποίο υπογράφουν ήδη δεκάδες συλλογικοί φορείς από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, ενισχύοντας τη φωνή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Κρήτη, στα Κύθηρα, στην Πελοπόννησο, που ανησυχούμε για τη ζωή στη θάλασσά μας. Σας ζητούμε να ακούσετε τη φωνή μας, να συζητήσετε αυτό το ζωτικό θέμα, να εκφράσετε τη διαφωνία σας στην υπό εξέλιξη πειραματική στρατιωτική επιχείρηση.

Επισυνάπτουμε το ψήφισμα που διακινούμε στη νότια Πελοπόννησο και σας ζητούμε να εκφράσετε τη δημόσια αντίθεσή σας όπως ήδη έπραξαν οι δήμοι Τριφυλίας και Σπάρτης, οι πρώτοι πελοποννησιακοί δήμοι που πήραν θέση απέναντι στον κίνδυνο που απειλεί όχι μόνο την αλιεία και τον τουρισμό, αλλά συνολικά τις τοπικές μας κοινωνίες”.

Ακολουθεί το ψήφισμα, το οποίο ήδη διακινείται στα αγγλικά και τα γερμανικά:

“Οι πολίτες της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών της νότιας Πελοποννήσου, και απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, που σήμερα έχει την προεδρία της ΕΕ, να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβασή της στον ΟΗΕ.

Η «εξουδετέρωση» αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής της ποσότητας όπλων.

Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στις κοντινές ακτές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ακτές της Λακωνίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια, στις τοπικές οικονομίες (αλιεία, τουρισμός), αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Όπως επισημαίνουν καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και πολυτεχνείων, «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα, και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειές του».

Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, εθνικού ή διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που απειλεί θανάσιμα την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων θαλάσσια περιοχή της νότιας Πελοποννήσου.

Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες-παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία.

ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ, ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ!”.