Χρήζει βελτίωσης η κατάσταση των ΑμεΑ στην Ευρώπη των “28”

anapiria

anapiria

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου, η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέδωσε τα στοιχεία σχετικά με την οικονομική και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη των “28”, τα οποία παρέθεσε μεταφρασμένα στα ελληνικά η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ.

Περίπου 44 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15 έως 64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάποιας μορφής αναπηρία, που συχνά τους εμποδίζει να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και την οικονομία. Είτε στην αγορά εργασίας, στο εκπαιδευτικό σύστημα ή στους δείκτες της κοινωνικής ένταξης, η κατάσταση των ΑμεΑ στην Ευρώπη των “28” είναι λιγότερο ευνοϊκή από εκείνη των ατόμων δίχως αναπηρία.

Για πράδειγμα, σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας το 2011, ενώ το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών χωρίς αναπηρία ήταν 66,9%, το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο (47,3%) για τα ΑμεΑ.

Όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία το αναπηρικό κίνημα, τα ΑμεΑ αντιμετωπίζουν συνεχώς εμπόδια στην εργασία, την εκπαίδευση και την πλήρη ένταξη στην κοινωνία, γι΄αυτό χρειάζεται συνεχής αγώνας και πίεση ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.

Σχετικά: Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του προέδρου του Σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας, Τάκη Αλεξανδράκη, στο laconialive.gr