Χρήσιμες πληροφορίες για την πεζοδρόμηση της Παλαιολόγου

Konstantinou Palaiologou Sparti

Konstantinou Palaiologou Sparti

Όπως έγινε ήδη γνωστό, από το πρωί της Κυριακής 28/12 (ώρα 6.00΄) έως το βράδυ της Κυριακής 4/1 (ώρα 24.00΄) θα τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή το μέτρο της μερικής πεζοδρόμησης της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον δήμαρχο κ. Βαγγέλη Βαλιώτη, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερης κυκλοφοριακής μελέτης που συντάχθηκε από το Πολυτεχνείο Πατρών, της οποίας η υλοποίηση ξεκίνησε με την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στα Γυμνάσια (συμβολή Παλαιολόγου, Γυθείου, Εθνικής Αντιστάσεως) και του κόμβου πλησίον του Αγίου Νικολάου. Στη μελέτη προτείνεται και η μερική πεζοδρόμηση της Παλαιολόγου από την Όθωνος Αμαλίας μέχρι τη Θερμοπυλών και (εν συνεχεία) η κατασκευή κυκλικών κόμβων στις διασταυρώσεις αυτές. “Σύμφωνα με τη μελέτη”, επισημαίνει ο δήμαρχος απαντώντας στις διατυπωμένες αντιδράσεις, “αλλά και όπως υπαγορεύει η κοινή λογική, πριν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, πρέπει να δοκιμαστεί κάτω από πολλές συνθήκες (περίοδος εορτών, διακοπών, λειτουργίας ή μη σχολείων κλπ), να γίνουν σχετικές μετρήσεις και συστηματικές παρατηρήσεις, ώστε να διαπιστωθούν στην πράξη οι πραγματικές θετικές ή αρνητικές συνέπειες της προτεινόμενης ρύθμισης”. Θα ακολουθήσει επιστημονική αξιολόγηση, από την οποία θα προκύψει η τελική μορφή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην εν λόγω οδό.

“Αντιλαμβανόμαστε”, αναφέρει ο κ. Βαλιώτης, “ότι η προσωρινή λειτουργία του κεντρικότερου δρόμου της πόλης με τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι όλοι έχουμε συνηθίσει, πιθανότατα θα δημιουργήσει οχλήσεις σε πολλούς συμπολίτες. Ταυτόχρονα, είμαστε βέβαιοι ότι όλοι θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα της όχλησης αυτής, προκειμένου να επιτευχθούν οι βέλτιστες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προς όφελος όλων”.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

1. Η μερική πεζοδρόμηση θα εφαρμοστεί στο κεντρικό τμήμα της Παλαιολόγου: Από την Όθωνος Αμαλίας έως τη Θερμοπυλών/Των 118. Στο τμήμα αυτό δεν θα επιτρέπεται η κίνηση (και η στάθμευση) των οχημάτων στα ρεύματα που οδηγούν προς την οδό Λυκούργου. Δηλαδή, θα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων ως εξής:

Από την Όθωνος Αμαλίας προς τη Λυκούργου (το απέναντι ρεύμα θα λειτουργεί κανονικά).

Από τη Θερμοπυλών/Των 118 προς τη Λυκούργου (το απέναντι ρεύμα θα λειτουργεί κανονικά).

2. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Λυκούργου θα γίνεται κανονικά, με εξαίρεση το «βαρέλι του τροχονόμου», όπου δεν θα επιτρέπεται η στροφή αριστερά.

3. Η κυκλοφορία των οχημάτων στις λοιπές κάθετες οδούς θα διεξάγεται χωρίς κανέναν περιορισμό. Δηλαδή θα επιτρέπεται στα οχήματα να διασχίζουν κάθετα την Παλαιολόγου.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οι οδηγοί που έχουν συνηθίσει να διασχίζουν το κέντρο της πόλης μέσω της Παλαιολόγου στο εξής θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις οδούς Αρχιδάμου και Λεωνίδου ή τις μικρότερες παράλληλες οδούς.

Επιπροσθέτως θα ισχύουν τα ακόλουθα:

Οι πιάτσες των ταξί θα παραμείνουν στη θέση τους (παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στους πεζοδρομημένους κλάδους).

Η είσοδος των οχημάτων τροφοδοσίας στα πεζοδρομημένα τμήματα θα επιτρέπεται από τις κάθετες οδούς.

Εκ μέρους του δήμου παρακαλούνται οι οδηγοί, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι να επιδείξουν υπομονή και να σέβονται τις οδηγίες και τις συστάσεις που θα γίνονται από την Ελληνική Αστυνομία και τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Για οποιαδήποτε υπόδειξη, αναφορά προβλήματος κλπ μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 15460 (Γραφείο Δημότη, 24ωρη λειτουργία με αστική χρέωση) ή 6973434570 (Κωνσταντίνος Βαρζακάκος).

Ο δήμαρχος Σπάρτης, στη σχετική ανακοίνωση, εκφράζει τέλος θερμές ευχαριστίες προς τον διοικητή και το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσπάθειας.