Χριστουγεννιάτικος κορμός

Υλικά

Για το παντεσπάνι

⇒ 6 αυγά

⇒ 8 κ.σ. ζάχαρη άχνη

⇒ 8 κ.σ. αλεύρι (κοσκινισμένο)

⇒ 150 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

⇒ 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ

⇒ 1 πρέζα αλάτι

⇒ 1 βανίλια

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

⇒ 500 ml κρέμα γάλακτος

⇒ μαρμελάδα της αρεσκείας σας

⇒ μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη

⇒ κακάο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι: Χωρίζετε τα αυγά. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα προσθέτοντας τη μισή ζάχαρη τμηματικά. Χτυπάτε χωριστά τους κρόκους αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφού κρυώσει λίγο τη ρίχνετε στο μείγμα των κρόκων. Στη συνέχεια προσθέτετε στο μείγμα εναλλάξ τη μαρέγκα με το αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ.

Ρίχνετε το μείγμα σε ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί, το απλώνετε και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 15’ με 20’ λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο, το τουμπάρετε σε λαδόκολλα και ξεκολλάτε το χαρτί στο οποίο το ψήσατε. Κόβετε -αν υπάρχουν- τις ξερές άκρες από το παντεσπάνι. Σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα. Στη συνέχεια το τυλίγετε μαζί με το αντικολλητικό χαρτί σε χαλαρό ρολό.

Για την επικάλυψη και τη γέμιση: Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σαντυγί.

Αν η μαρμελάδα είναι πολλή πηκτή την αραιώνετε με λίγο νερό.

Ξεδιπλώνετε προσεκτικά το κέικ και απλώνετε σε όλη την επιφάνεια μαρμελάδα και από πάνω σαντυγί. Ρολάρετε και πάλι το παντεσπάνι με τη γέμιση με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού. Απλώνετε και στην εξωτερική επιφάνεια του κορμού, πρώτα μαρμελάδα και στη συνέχεια σαντιγί. Πασπαλίζετε με κακάο και σερβίρετε.

Αν θέλετε, μπορείτε μόλις απλώσετε και την εξωτερική επιφάνεια του γλυκού με τη σαντιγί, να σχεδιάσετε γραμμές με ένα πιρούνι, έτσι θα μοιάζει περισσότερο με κορμό δέντρου.