Χρυσαδάκος: “Τα αγροτικά προβλήματα απαιτούν πολιτική λύση”

Vlaxos - Chrysadakos

Vlaxos - Chrysadakos

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, η κτηνοτροφία και ο καταρροϊκός πυρετός ήταν τα βασικότερα θέματα που απασχόλησαν την εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στα Παπαδιάνικα η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ του δήμου Μονεμβασίας. Ομιλητής ήταν ο γεωπόνος και περιφερειακός σύμβουλος Λακωνίας κ. Σταύρος Χρυσαδάκος.

Πέραν του ικανού αριθμού πολιτών που παρευρέθησαν, παρέστησαν ακόμη ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κων/νος Μαυρομιχάλης και Ιωάννης Σουρλάς, καθώς και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πολίτες εν Δράσει” κ. Σοφία Δουμάνη και ο πρόεδρος της ΤΚ Πακίων κ. Μιχάλης Καρούνης.

Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκε η άποψη ότι το μοντέλο διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων είναι στρεβλό, άδικο και αναποτελεσματικό, καθώς επιβραβεύει και προστατεύει όσους κατοχύρωσαν με αδιαφανείς διαδικασίες υψηλές ενισχύσεις κατά την προηγούμενη ιστορική περίοδο, χωρίς να υπηρετεί μια εθνική στρατηγική υποστήριξης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Αναδείχθηκαν επίσης τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, η οποία βιώνει μία πρωτόγνωρη κρίση με τη μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, των εκτρεφομένων ζώων και της παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων. “Η χώρα, με διαλυμένες τις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, αδυνατεί να στηρίξει τον κλάδο, ο οποίος τελευταία δοκιμάζεται από ζωονόσους όπως η ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός”, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με την υφαλμύρωση, η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αγροτική οικονομία της περιοχής, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι απαιτείται λύση επιστημονικά τεκμηριωμένη, με διαφανείς διαδικασίες, βιώσιμη και αποτελεσματική, που να προκύπτει από τη μελέτη και το όφελος από τη λύση σε συγκεκριμένο χρόνο, καθώς και το ανάλογο κόστος. Πρέπει, επομένως, να μελετηθεί από μηδενική βάση, “χωρίς φαραωνικά, πανάκριβα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας έργα”.

Ο κ. Χρυσαδάκος κατέδειξε με την ομιλία του ότι το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας είναι πολιτικό και άρα η λύση του θα είναι πολιτική.

“Η ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή του λαού με τον αγώνα του και τις προτάσεις του”, σημειώνει η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Μονεμβασίας”.