Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων: Προσωρινή φιλοξενία στο κλειστό στάδιο Σπάρτης

Στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο, όπου θα διαμείνουν προσωρινά έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των εγγράφων τους, μεταφέρθηκαν λίγο μετά τις εννέα το βράδυ οι πρόσφυγες/μετανάστες που διέμεναν σε ξενοδοχείο της πόλης. Πρόκειται για λύση ανάγκης, αφού είναι αυτονόητο ότι οι συνθήκες του γηπέδου εν μέσω χειμώνα είναι παντελώς ακατάλληλες.

Τα ογδόντα περίπου άτομα (ανάμεσά τους και πολλά παιδιά) έμειναν άστεγα τη Δευτέρα 1/3, καθώς έληξε η σύμβαση φιλοξενίας τους. Ο δήμος Σπάρτης ανακοίνωσε πως ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα ώστε να παραμείνουν στο ξενοδοχείο για δύο έως τρεις μέρες. Σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο, τούς ζητήθηκε αιφνιδιαστικά να εγκαταλείψουν το χώρο.

Ύστερα από πολλές ώρες ταλαιπωρίας και απόγνωσης -μία γυναίκα μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο μετά από έντονη αδιαθεσία- αποφασίστηκε η προσωρινή φιλοξενία τους στο χώρο του γυμναστηρίου. Το τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας προμήθευσε τους διαμένοντες με κάποια βασικα είδη όπως υπνόσακους και κουβέρτες, ενώ συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση εθελοντών που προσέφεραν φαγητό, νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Εξάλλου τα μέλη και οι φίλοι της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας θα συλλέγουν την Πέμπτη 4/3 αγαθά για τους πρόσφυγες, κυρίως βρεφικές πάνες (συγκεκριμένα συσκευασίες νούμερο 3, 4 και 5), γάλα και είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνια, χαρτικά κλπ) στο χώρο της (Τριακοσίων 32) κατά τις ώρες 10.00′ με 12.00′.

Αφροδίτη Ρουμανέα