Χωροταξικό Τουρισμού: Αδικημένα τα λακωνικά λιμάνια

Patrianakou

Patrianakou

Να ενταχθούν στον τουρισμό κρουαζιέρας του χωροταξικού σχεδιασμού το Γύθειο και η Μονεμβάσια ζήτησε η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησής της στη βουλή, η λάκαινα πολιτικός κατέθεσε και τα επίσημα στοιχεία κρουαζιέρας για το 2013. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι, μεταξύ 42 λιμανιών της χώρας, το Γύθειο βρίσκεται στη 12η θέση και η Μονεμβάσια στην 21η, καθώς και ότι το Γύθειο σημείωσε αύξηση επισκεψιμότητας 520%, ενώ σημειώθηκε αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας πανελλαδικά 3,34%. Η κ. Πατριανάκου επεσήμανε ότι στον τουρισμό κρουαζιέρας έχουν συμπεριληφθεί λιμάνια με χαμηλότερη επισκεψιμότητα από αυτή του Γυθείου, όπως ο Βόλος (18ος) και η Θεσσαλονίκη (19η), καθώς και λιμάνια με χαμηλότερη επισκεψιμότητα και από της Μονεμβάσιας, όπως η Καβάλα (26η), η Πύλος (29η) και η Καλαμάτα (32η).

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η βουλευτής και στο γεγονός ότι στον χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό η Ελαφόνησος απουσιάζει από τα τουριστικά ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα νησιά, καθώς και ο Λακωνικός Κόλπος από τον τουρισμό με σκάφη αναψυχής, παρότι μάλιστα, όπως σημείωσε, έχει 20 αγκυροβόλια και λιμάνια, ενώ ο Αργολικός Κόλπος -ο οποίος έχει μόνο 5- έχει συμπεριληφθεί.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η κ. Πατριανάκου απηύθυνε στον κ. Καλαφάτη το ερώτημα τι είναι αυτό που προηγείται όταν καταρτίζεται ένα στρατηγικό πλαίσιο κατευθύνσεων, όπως εν προκειμένω του τουρισμού. Αναρωτήθηκε εάν προηγείται ο σχεδιασμός με βάση τα έργα υποδομής που υπάρχουν ήδη ή αν αυτός γίνεται με βάση τις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε τόπου. Η βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί και βάσει ποιων στοιχείων και εισηγήσεων ορίστηκαν οι περιοχές του τουρισμού κρουαζιέρας, καθώς και οι περιοχές των άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και ποιες ήταν οι σχετικές προτάσεις και εισηγήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη Λακωνία.

Ο κ. Καλαφάτης τής απάντησε ότι προηγήθηκαν μακροχρόνιες διαβουλεύσεις με τις περιφέρειες, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να εκπονηθεί το ειδικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό. Όπως επισημάνθηκε, η τουριστική αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Τόνισε δε ο αναπ. υπουργός ότι ειδικά ο τουρισμός κρουαζιέρας βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη φάση ανάπτυξης, αλλά δεν δεσμεύτηκε, για την ένταξη σε αυτόν, των λιμανιών του Γυθείου και της Μονεμβάσιας.