Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Καστόρι, από τους βόρειους δήμους και την ευρύτερη περιοχή Δ. Σπάρτης, μετά από πρόσκληση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Καστορείου και του Συλλόγου Φίλων του Βουνού «Λουσίνα», προκειμένου να ενημερωθούμε για τους δασικούς χάρτες από τον κ. Ηλία Κοντάκο, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασών Λακωνίας, και τον κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο, διευθυντή του τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων νομού Μεσσηνίας,

 

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ακολουθούμενη διαδικασία, και ζητούμε την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων δασικών χαρτών.

Επειδή:

1. Δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στη λειτουργικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών.

2. Είναι άδικη, ειδικά για τον μικρομεσαίο αγρότη, η προτεινόμενη διαδικασία των αντιρρήσεων, γιατί: α) Χρησιμοποιεί σαν βάση για τον χαρακτηρισμό των δασικών και αγροτικών εκτάσεων τις αεροφωτογραφίες του 1945, σαν αποτύπωμα μιας ιδιαίτερα προβληματικής και ταραγμένης ιστορικής περιόδου, κατά την οποία πολλοί αγρότες εγκατέλειπαν τα χωράφια τους. β) Τα παράβολα των αντιρρήσεων (ενδεικτικά: μισό στρέμμα 40 ευρώ, έξι στρέμματα 180 ευρώ ή έντεκα στρέμματα 350 ευρώ) είναι απαγορευτικά, ενώ, όπως μας διευκρινίστηκε από τους ομιλητές, δεν επιστρέφονται στους δικαιωμένους αγρότες…

3. Είναι εντελώς ανεπαρκές το χρονικό διάστημα των δύο μηνών που ορίζεται ως προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων.

Δηλώνουμε πως και βέβαια επιθυμούμε και κρίνουμε απαραίτητους τους δασικούς χάρτες, που όμως πρέπει να επιλύουν χρόνια προβλήματα, και όχι να περιπλέκουν ή να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη ζωή μας.

Καστόρι Λακωνίας, 17/2/2017