Ψήφισμα του εφορευτικού συμβουλίου της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Σπάρτης:

“Ο Δικαίος Β. Βαγιακάκος, επίτιμος γενικός διευθυντής του Κέντρου Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, ιδρυτής της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών, επιφανής άνθρωπος των γραμμάτων, προσέφερε τα μέγιστα στην έρευνα και μελέτη της ελληνικής γλώσσας και των ιδιωμάτων της, ιδιαίτερα του ιδιώματος της Μάνης, στη λαογραφία και αρχαιολογία, ενώ επίσης έντονη υπήρξε η κοινωνική προσφορά του σε όλους τους εθνικούς μας αγώνες.

Ο Δικαίος Β. Βαγιακάκος συνέδεσε το όνομά του με τη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Σπάρτης, η παραχώρηση εν ζωή της βιβλιοθήκης και του προσωπικού αρχείου του αποτελεί την κορύφωση της προσφοράς του.

Σε ανταπόδοση και αναγνώριση της συνολικής προσφοράς του Δικαίου Β. Βαγιακάκου προς τη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Σπάρτης, το εφορευτικό συμβούλιο της Βιβλιοθήκης με την απόφασή του αριθμ. 9/1/29-05-2012 είχε ονομάσει το τμήμα της Λακωνικής Βιβλιογραφίας

«Τμήμα Λακωνικής Βιβλιογραφίας, Δικαίος Βαγιακάκος».

Σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 με την αναγγελία του θανάτου του μεγάλου φίλου και ευεργέτη της Βιβλιοθήκης μας Δικαίου Β. Βαγιακάκου, το εφορευτικό συμβούλιο της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Σπάρτης συνήλθεν εκτάκτως στο επί της οδού Λυκούργου 135 κτίριο της Βιβλιοθήκης στις 10 πμ, για να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα και αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Να εκφράσει την οδύνη και συμπαράστασή του προς τους οικείους για την απώλεια του Δικαίου Β. Βαγιακάκου.

2. Αντιπροσωπεία εργαζομένων της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Σπάρτης να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαρτίου και ώρα 12 μ στο παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων του Α΄ κοιμητηρίου Αθηνών, αλλά και στην ταφή του στο κοιμητήριο της Γραμματικής της γενέτειράς του Κοίτας Δδμου Ανατολικής Μάνης την επομένη Σάββατο 12 Μαρτίου και ώρα 12 μ.

3. Να διαβεβαιώσει ότι η Βιβλιοθήκη θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στη μεγάλη ευθύνη της αξιοποίησης και ανάδειξης του προσωπικού αρχείου και της βιβλιοθήκης του, ώστε να εκπληρωθούν όλοι οι όροι του δωρητή. Τέλος να επιδιώξει με κάθε τρόπο την ταχύτερη απόδοση της βιβλιοθήκης, του αρχείου, αλλά και του μεγάλου επιστημονικού έργου του εκλιπόντος, δημοσιευμένου και αδημοσίευτου, στο κοινό.

4. Να δηλώσει τον απεριόριστο σεβασμό στη μνήμη του και να εκφράσει διά του παρόντος ψηφίσματος την αιώνια ευγνωμοσύνη του προς αυτόν.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρώας γης που σε λίγες ώρες θα σε δεχθεί, Σεβαστέ Δάσκαλε!”.