Ψήφισμα του ΚΚΕ Λακωνίας για τα Βάτικα

agkyrovolio - ormos Vatikon

agkyrovolio - ormos Vatikon

Στην έκδοση ψηφίσματος, το οποίο προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προχώρησε το ΚΚΕ Λακωνίας, σχετικά με το αγκυροβόλιο στον όρμο Βατίκων και τις διάφορες συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιούνται στην ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου απαιτεί να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε επιχειρηματικές δραστηριότητες (προσωρινή ή πολυήμερη αγκυροβολία μεγάλων πλοίων, επισκευαστικές εργασίες, υφαλοκαθαρισμοί, εφοδιασμός με καύσιμα και λιπαντικά, μεταγγίσεις καυσίμων κλπ) στον όρμο των Βατίκων.

Η περιοχή Νεάπολης – Ελαφονήσου, χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, θα έπρεπε να προστατεύεται από τους όποιους σχεδιασμούς των μονοπωλίων που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος.

Να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η περιοχή που βρίσκεται σε θαλάσσιο πέρασμα επιβαρύνεται καθημερινά από τη διέλευση πολλών πλοίων.

Ο όρμος γειτνιάζει με ζώνη Natura 2000 (λίμνη Στρογγύλη), υποθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος (Παυλοπέτρι) και πρέπει να προστατεύεται, διότι υπάρχει σ’ αυτήν υποθαλάσσια βλάστηση από ποσειδωνία, που καταστρέφεται από τις άγκυρες των μεγάλων πλοίων που σύρονται διαταράσσοντας τους οικοτόπους της περιοχής, με σοβαρές συνέπειες στην αναπαραγωγή των ψαριών και τη συρρίκνωση της αλιείας.

Αυτή η απαράδεκτη πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των συγκυβερνήσεών τους νωρίτερα, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα, διευκολύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Οι συνέπειες είναι αρνητικές για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες στη Νεάπολη – Ελαφόνησο και ευρύτερα. Το κυνήγι του κέρδους χτυπά τις λαϊκές ανάγκες και καταστρέφει το περιβάλλον. Η υγεία του λαού δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων”.