Ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου για δακοκτονία και μέτρα στήριξης των αγροτών

Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση (5/5) το παρακάτω ψήφισμα με το οποίο ζητάει από την κυβέρνηση ορθή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας 2020 και την ανάγκη στήριξης των αγροτών.

Όπως αναλυτικά αναφέρει το ψήφισμα:

1. Δακοκτονία

Μετά την ενημέρωση από τον περιφερειάρχη ότι υπάρχει αρνητική απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας και με δεδομένα ότι:

1) Οι ελαιοπαραγωγοί βιώνουν δραματική μείωση του εισοδήματος τους λόγω της πτώσης των τιμών

2) Η ελαιοπαραγωγή της Πελοποννήσου είχε καταστραφεί από τη δακοπροσβολή και τις μυκητολογικές ασθένειες και το 2016 και το 2018 της δε Κρήτης καταστράφηκε το 2019.

3) Η κατανομή της χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών στο περσινό ύψος των 4.285.000 ευρώ, δεν επαρκεί να γίνουν τέσσερις ψεκασμοί σε όλες τις ΠΕ, ώστε να γίνει έγκαιρα ο πρώτος ψεκασμός το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

4) Οι γεωπόνοι δακοκτονίας έχουν σε σχέση με το 2010 μειωθεί σχεδόν κατά 50%, όπως και οι παγίδες έχουν περιοριστεί επίσης στο 50% σε σχέση με το 2010.

Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου ομόφωνα καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να προχωρήσει σε:

1) Συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος 1.215.000 ευρώ ώστε να φτάσει στα 5.500.000 ευρώ ώστε να μπορούν να γίνουν τέσσερις ψεκασμοί σε όλες τις ΠΕ αλλά και να καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του προγράμματος.

2) Να διπλασιαστεί σχεδόν αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας ώστε να φτάσει στα επίπεδα του 2010 για να μπορεί να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.

3) Να επιταχυνθεί η έκδοση της απόφασης για να γίνουν έγκαιρα οι προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ.

4) Να ακυρωθούν οι περικοπές ώστε να έχουν δυνατότητα μετακινήσεων οι γεωπόνοι δακοκτονίας σύμφωνα με τις ανάγκες εκτέλεσης του προγράμματος ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και φυσικά να αμείβονται για το σύνολο των μετακινήσεων τους.

2. Ανάγκη μέτρων στήριξης των αγροτών

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τονίζει ότι είναι πολύ μεγάλη παράλειψη το γεγονός ότι οι μόνοι σχεδόν που έχουν μείνει εκτός των μέτρων στήριξης από τις συνέπειες του κορονοϊού είναι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες.

Καλεί ομόφωνα την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα:

α) στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών ώστε να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα τους για να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν

β) στήριξης της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων τους. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης θα έχει η κυβέρνηση ευθύνες μεγάλες για την παραγωγική καταστροφή που θα προκύψει στη χώρα και την ακραία φτωχοποίηση των αγροτών κτηνοτρόφων και ψαράδων που θα συμβεί.