Ψήφισμα του “Πλήθωνα” για τον Ρωμανό

Romanos

Romanos

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος “Ο Πλήθων” εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό:

«Ένας άνθρωπος δίνει σήμερα μάχη για τη ζωή του παλεύοντας για το αυτονόητο, το δικαίωμά του για πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της παιδείας.

Νέα παιδιά μέσα σε αντίξοες συνθήκες, στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα, κατόρθωσαν κάτι αξιέπαινο πετυχαίνοντας στις εισαγωγικές εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση. Ωστόσο σε μια πράξη πρωτοφανούς σκληρότητας απορρίπτεται το καθ’ όλα νόμιμο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια. Η αναλγησία και εκδικητικότητα του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού κράτους, που καταπατάει δικαιώματα και ελευθερίες σε όλους τους τομείς, έχει φέρει τον συγκεκριμένο κρατούμενο στα όρια του θανάτου.

Ο Ν. Ρωμανός για 25 μέρες δίνει αγώνα, για να του παραχωρηθεί το δικαίωμα πρόσβασης στη σχολή του και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν για τη ζωή του. Απέναντι σ’ αυτό τον αγώνα δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι. Η αδιαφορία θα είναι συνενοχή σε ό,τι θα σκοτώσει όχι μόνο τον συγκεκριμένο κρατούμενο αλλά και σ’ αυτά που καθημερινά διαλύουν τις ζωές μας.

Την απαξίωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών το σημερινό κράτος δεν την προωθεί μόνο για τους κρατούμενους των φυλακών, αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους και το υποτελές κομμάτι της κοινωνίας.

Ζητάμε να δοθεί άμεσα, πριν να είναι αργά, η εκπαιδευτική άδεια την οποία δικαιούται ο κρατούμενος, απεργός πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, Νίκος Ρωμανός, καθώς και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων του. Η εκπαίδευση είναι αγαθό για όλους και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το στερεί από οποιονδήποτε».