“Ψαλίδι” στα σημαντικότερα έργα πολιτισμού της Λακωνίας;

Ερώτηση σχετικά με την έντονη φημολογία ότι δρομολογείται δραστική μείωση στον προϋπολογισμό που αφορά στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών έργων πολιτισμού στη Λακωνία (ΙΝ Αγ. Γεωργίου Λογκανίκου, αρχαιολογικός χώρος Μυστρά, αρχαίο γεφύρι στο Ξηροκάμπι, καθεδρικός ναός Μονεμβασίας, ΙΝ Αγ. Νικολάου στον οικισμό Καλογωνιάς κ.ά), κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ακολουθεί η ερώτηση με θέμα “Μείωση προϋπολογισμού έργων πολιτισμού στη Λακωνία”:

“Με τις υπ’ αρ. πρωτ. 64119 και 6121/18-6-2019 Αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιαννακίδη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2019 των εξής έργων:

1. Εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχαίας γέφυρας του Ξηροκαμπίου του δήμου Σπάρτης με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ.

2. Συντήρηση, αποκατάσταση και στατική ενίσχυση του βυζαντινού ναού Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου δήμου Σπάρτης, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

3. Αποκατάσταση και ανάδειξη εκκλησιαστικού συγκροτήματος του ΙΝ του Ελκόμενου Χριστού στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

4. Συντήρηση, αποκατάσταση και στατική ενίσχυση του ΙΝαού Αγίου Νικολάου στην Καλογωνιά δήμου Σπάρτης, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ.

5. Αποκατάσταση και ανάδειξη του νότιου επιθαλάσσιου τείχους και του νοτιοδυτικού προμαχώνα του στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

6. Εργασίες στο πλαίσιο βελτίωσης και επέκτασης της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ.

Τα έργα αυτά αφορούν πολύ σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και έχουν ως αντικείμενο απαραίτητες μελέτες και τεχνικές εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξής τους.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει πληροφόρηση ότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά αιφνιδίως και αδικαιολόγητα σε δραστική μείωση των προϋπολογισμών των ανωτέρω έργων, τα οποία εκτός από τη σπουδαιότητά και την αναγκαιότητά τους για την προστασία των μνημείων και την συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα έχουν προφανή θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, αφού κατά την εκτέλεσή τους δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ανάγκες για προμήθειες κλπ, ειδικά σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας η περιοχή της Λακωνίας θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την μείωση του τουρισμού.

Εκτός, λοιπόν, του γεγονότος ότι θα ανέμενε κανείς περισσότερη ευαισθησία για την προστασία των μνημείων από την αρχαιολόγο Υπουργό, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, η ανακοπή υλοποίησης δημοσίων έργων (για τα οποία έχουν ήδη επενδυθεί χρόνος και πόροι προκειμένου να ωριμάσουν) μόνο ως εσφαλμένη στρατηγική μπορεί να χαρακτηριστεί, στην προσπάθεια συγκράτησης της οικονομικής ύφεσης και ανάκαμψης της οικονομίας. Η Λακωνία, ειδικότερα, είναι από τις περιφερειακές ενότητες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και αναμένεται να πληγεί ιδιαίτερα από την αναμενόμενη δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης τη φετινή σεζόν.

Επομένως, οι αρνητικές συνέπειες από τις ενέργειες της υπουργού για μια άνευ λόγου μείωση των προϋπολογισμών των έργων, που θα οδηγήσουν πιθανότατα στη διακοπή και αδυναμία ολοκλήρωσής τους, έχουν διττό χαρακτήρα και ως προς την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ως προς την τοπική οικονομία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. υπουργός:

1. Είναι αληθείς οι φήμες για τη δραστική μείωση των προϋπολογισμών των ανωτέρω αναφερόμενων έργων, που αφορούν στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη μνημείων στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί με επάρκεια οι πόροι χρηματοδότησης από το ΠΔΕ;

2. Με ποια αιτιολογία, βάσει ποιας συνολικότερης στρατηγικής και σχεδιασμού προχωρά η υπουργός στη μείωση των προϋπολογισμών των ανωτέρω έργων;

3. Με ποια ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ελήφθη η απόφαση για την μείωση του προϋπολογισμού των συγκεκριμένων έργων συνολικά και με ποια ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια προκύπτει το ποσό κατά το οποίο απομειώνεται ο προϋπολογισμός κάθε έργου;

4. Εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση των έργων μετά τη μείωση του προϋπολογισμού τους και πως διαμορφώνεται το φυσικό αντικείμενο του κάθε έργου χωριστά με μειωμένο προϋπολογισμό;

5. Που θα κατευθυνθούν οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από την μείωση των προϋπολογισμών των ανωτέρω έργων;

6. Πως θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων Μυστρά (όπου υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς χωρίς να επαρκούν τα μέσα πυροπροστασίας) και Μονεμβασίας (όπου υφίσταται κίνδυνος από καταρρεύσεις στο τείχος και αποκολλήσεις και πτώσεις κονιαμάτων στον καθεδρικό ενοριακό ναό του Ελκόμενου);

7. Ποιες οι ετήσιες κατανομές για κάθε έργο και πως εξασφαλίζεται ότι καλύπτουν ήδη δημιουργηθείσες οικονομικές υποχρεώσεις από την έναρξη υλοποίησης των έργων για το τρέχον έτος;