Ψηφιακή μετάβαση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

tileorasi

tileorasi

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 27/6 ολόκληρη η Πελοπόννησος θα περάσει στην ψηφιακή εποχή, καθώς σταματά η εκπομπή αναλογικού σήματος και ξεκινά η ψηφιακή μετάδοση. Όσοι κάτοικοι ανήκουν σε περιοχή που επηρεάζεται, χρειάζεται να διαθέτουν δέκτη (τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή) τεχνολογίας DVB-T MPEG4 ή H.264 και από την Παρασκευή να τον συντονίσουν στις νέες συχνότητες. Αν σύμφωνα με τους χάρτες ανήκουν σε περιοχή ενδεχόμενης κάλυψης, τότε ενδέχεται να χρειάζεται και η εγκατάσταση ενισχυτή στην εγκατάστασή τους.

Τέλος, όσοι κάτοικοι λαμβάνουν ήδη επίγειο ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής Αρόη, Ξυλόκαστρο, Πεταλίδι, θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους στις νέες συχνότητες.

Διαθέτω όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό;

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται η αγορά καινούργιας τηλεόρασης. Εάν διαθέτετε κλασσική αναλογική τηλεόραση ή επίπεδη (LCD/ Plasma) τεχνολογίας MPEG2, το μόνο που χρειάζεται για να λάβει το ψηφιακό σήμα είναι να συνδέσετε έναν αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4.

Εναλλακτικά, εάν επιθυμείτε να αντικαταστήσετε την παλιά σας τηλεόραση με μία νέας τεχνολογίας, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή με την ένδειξη MPEG4. Τέτοιας τεχνολογίας είναι όσες τηλεοράσεις αγοράστηκαν μετά το 2009.

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω εάν η συσκευή μου έχει αναλογικό ή ψηφιακό τηλεοπτικό δέκτη;

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι σε περίπτωση που διαθέτετε κλασσική αναλογική τηλεόραση (CRT) ή επίπεδη (LCD/ Plasma) τεχνολογίας MPEG2 την οποία έχετε αγοράσει πριν το 2008, η τηλεόραση αυτή κατά πάσα πιθανότητα δεν διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη τεχνολογίας MPEG4.

Για να βεβαιωθείτε τι είδους τεχνολογίας τηλεόραση διαθέτετε, μπορείτε να ενημερωθείτε από τα αυτοκόλλητά της, το εγχειρίδιο χρήσης της ή να λάβετε πληροφορίες από το κατάστημα που την αγοράσατε.

Εναλλακτικά, εάν στρέψετε την κεραία σας προς το κέντρο εκπομπής απ’ όπου εκπέμπεται το ψηφιακό σήμα στην περιοχή σας, συντονίσετε την τηλεόρασή σας στις ψηφιακές συχνότητες και συνεχίζετε να έχετε ήχο αλλά όχι εικόνα, αυτό σημαίνει ότι η συσκευή σας είναι τεχνολογίας MPEG2 και θα χρειαστεί να προμηθευτείτε αποκωδικοποιητή MPEG4.

Ποιο είναι το κόστος ενός αποκωδικοποιητή;

Μία ενδεικτική τιμή για αγορά ενός ψηφιακού δέκτη standard definition είναι 29 ευρώ, με τα δύο βασικά είδη αποκωδικοποιητών για τηλεόραση που διατίθενται στο εμπόριο να είναι standard definition και high definition.

Από πού μπορώ να προμηθευτώ έναν αποκωδικοποιητή;

Τον βασικό εξωτερικό αποκωδικοποιητή που απαιτείται για τη λήψη του ψηφιακού σήματος μπορείτε να τον προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών έχετε επιλέξει. Απλώς βεβαιωθείτε πως η συσκευή υποστηρίζει σύστημα εικόνας τεχνολογίας MPEG4.

πηγή: digea.gr