Ως πότε θα θρηνούμε ζωές στην άσφαλτο;

Patrianakou

Patrianakou

Τη ζωτική ανάγκη αντιμετώπισης της επικινδυνότητας του τμήματος της εθνικής οδού μεταξύ Τρίπολης και Σπάρτης, αναδεικνύει η Φεβρωνία Πατριανάκου με ερώτησή της στη βουλή. Οι κίνδυνοι του συγκεκριμένου οδικού τμήματος επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά με τον τραγικότερο τρόπο την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, όταν μέσα σε λίγες ώρες τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο τροχαία δυστυχήματα.

Όπως τονίζει η βουλευτής Λακωνίας, η γνωστή ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου τμήματος της εθνικής οδού, με πολλές επικίνδυνες και «τυφλές» στροφές, επιδεινώνεται από την κακή οδική συμπεριφορά πολλών οδηγών, ενώ η κατάσταση επιτείνεται από την έλλειψη επαρκούς τροχαίου ελέγχου. Ειδικότερη αναφορά κάνει η κ. Πατριανάκου στα αλλεπάλληλα ατυχήματα της θερινής περιόδου στο νομό και μάλιστα με οδηγούς δικύκλων χωρίς κράνη.

Στο σημείο αυτό, όπως τονίζει, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι το υφιστάμενο αστυνομικό δυναμικό της υποστελεχωμένης αρμόδιας Διεύθυνσης του νομού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, πλην όμως η αριθμητική του υστέρηση είναι προφανές ότι δεν βοηθά, ώστε να παρασχεθεί επαρκής αστυνόμευση.

Τη ζητούμενη διέξοδο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, επισημαίνει η κ. Πατριανάκου, αναμένεται να δώσει η υλοποίηση του έργου του οδικού άξονα Λεύκτρου-Σπάρτης, η οποία όμως συνεχώς μετατίθεται χρονικά, όπως φαίνεται και από απαντήσεις που είχαν δοθεί σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις για το θέμα.

Υπογραμμίζει δε ότι δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης και παράδοσης του οδικού άξονα Λεύκτρου-Σπάρτης, όχι μόνο για λόγους αναπτυξιακούς, αλλά και για λόγους οδικής ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Η κ. Πατριανάκου ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς (Δημόσιας Τάξης και Υποδομών) άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της δύναμης της τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων στο τμήμα της εθνικής οδού μεταξύ Τρίπολης και Σπάρτης, αλλά και στο σύνολο του νομού, ώστε να μην χάνονται άδικα ζωές στην άσφαλτο. Ζητά ακόμη να αντιμετωπιστούν όλοι οι επιμέρους παράγοντες επικινδυνότητας του οδικού αυτού τμήματος και να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και πρωτοβουλίες για ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που προάγουν την οδική ασφάλεια. Ζητά τέλος το επακριβές χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου Λεύκτρου-Σπάρτης, αλλά και τους λόγους των νέων καθυστερήσεων στη διαδικασία έγκρισης της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης.