Ωτίτιδα και προβλήματα λόγου και ομιλίας

Mέση ωτίτιδα
Η μέση ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του μέσου ωτός (της περιοχής πίσω από το τύμπανο), η οποία συχνά συνδέεται με συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο. Το υγρό μπορεί να έχει ή να μην έχει μολυνθεί.
Μετά το συνηθισμένο κρυολόγημα έρχεται δεύτερη σαν το πιο συχνό πρόβλημα υγείας στην προσχολική ηλικία. Το 50% των παιδιών έχει παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ωτίτιδας μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Η ακουστική απώλεια εξαιτίας της ωτίτιδας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα λόγου και ομιλίας.

Τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα και την ομιλία με το να ακούν άλλους ανθρώπους να μιλούν. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη της ομιλίας. Εάν υπάρξει μια ακουστική απώλεια, το παιδί δεν επωφελείται επαρκώς από τις γλωσσικές εμπειρίες μάθησης, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.

Η εκκριτική ωτίτιδα χωρίς μόλυνση είναι ένα ειδικό πρόβλημα, διότι τα συμπτώματα του πόνου και του πυρετού συνήθως λείπουν. Γι΄ αυτό μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες χωρίς οι γονείς ν΄ αντιληφθούν το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το παιδί μπορεί να χάνει ακουστικά μέρη του λόγου και της ομιλίας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική του ανάπτυξη.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι το παιδί μου ίσως έχει ωτίτιδα;
otitida-1Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν πόνος ή πυρετός, θα υπάρχουν άλλα συμπτώματα που μπορείτε να ελέγξετε, όπως:
· διάσπαση προσοχής,
· να θέλει την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο πιο δυνατά από το κανονικό,
· να μην κατανοεί οδηγίες,
· να είναι ανεξήγητα ζωηρό ή απαθές,
· να τραβά ή να πιάνει τ΄ αυτιά του.

Εάν ο γονέας αντιληφθεί ότι η ωτίτιδα προκαλεί ένα ακουστικό πρόβλημα ή ένα πρόβλημα λόγου ή ομιλίας, θα πρέπει να συμβουλευτεί τρεις ειδικούς: τον παιδίατρο, τον ωτορινολαρυγγολόγο και τον λογοθεραπευτή.

Η εκτίμηση από τον ωτορινολαρυγγολόγο θα δείξει τη βαρύτητα της όποιας ακουστικής βλάβης, ακόμα και σε ένα πολύ μικρό ή μη συνεργάσιμο παιδί.

Ο λογοθεραπευτής θα εκτιμήσει με ακρίβεια τις ικανότητες λόγου και ομιλίας του παιδιού και θα σας συστήσει θεραπεία αποκατάστασης, εάν είναι απαραίτητη.

“Κάθε παιδί του οποίου ο γονιός ανησυχεί για το εάν αυτό ακούει, θα πρέπει να παραπέμπεται για ακοομετρική εξέταση χωρίς καθυστέρηση”.

Φροσούλα Μπάτζιου (λογοθεραπεύτρια)
Κέντρο Λογοθεραπείας “Χάρισμα”
Αγησιλάου 48, Σπάρτη
τηλ. 2731 5 51035