Όλα τα ’χε η Μαριορή η Λευκή Νύχτα τής έλειπε…

apentaros

Μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά και μαύρα τα μαντάτα για τις τσέπες μας Σεπτεμβριάτικα, αλλά η Λευκή Νύχτα… Λευκή Νύχτα. Μη μένουμε και πίσω στις εξελίξεις…

Το τι χαρά κάναν κάτι φίλοι εμποροϋπάλληλοι που στις 26 Σεπτεμβρίου θα δουλεύουν ολονυχτίς δεν περιγράφεται. Το τι χαρά έκανα εγώ και καμιά διακοσαριά απένταροι φίλοι μου που θα χαζέψουν τις βιτρίνες χωρίς να αγοράσουν τίποτα, επίσης δεν περιγράφεται. Το παν είναι το πρεστίζ της πόλης!

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης –που σημειωτέον έχει ταχθεί κατηγορηματικά ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές– ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα τη Λευκή Νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Σπάρταθλον». Σα να λέμε, όσο οι σπαρταθλητές θα τρέχουν, οι καταναλωτές που τους αναμένουν θα ψωνίζουν. Ότι δηλαδή οι συνοδοί των αθλητών θα σπεύσουν να ενισχύσουν τα καταστήματα της Σπάρτης. Ότι οι ίδιοι οι λάκωνες καταναλωτές είχαν ανάγκη ένα ολονύκτιο άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους (στο τέλος μάλιστα του μήνα, που το οικογενειακό ταμείον είναι μείον). Αστεία πράγματα, αν αναλογιστεί κανείς την εικόνα ερήμωσης που παρουσιάζουν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας τα καταστήματα της πόλης.

Εκτός κι αν αποτελέσουν δέλεαρ οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τη συγκεκριμένη βραδιά. Αντιγράφω από το δελτίο τύπου: «…εκτός από τα ανοιχτά καταστήματα θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικά συγκροτήματα και διάφορα event δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας σε αυτή τη γιορτή της πόλης, συνδυάζοντας τις καλές και οικονομικές αγορές με τη διασκέδαση και την ξεγνοιασιά». Πόσο χαίρομαι που οι δρόμοι μας θα πλημμυρίσουν με αισιόδοξους ξέγνοιαστους καταναλωτές που εναγωνίως –και μετά μουσικής– θα ψάχνουν τρόπο να ξαλαφρώσουν τα παραφουσκωμένα πορτοφόλια τους! Αίφνης η φθινοπωρινή Σπάρτη φαντάζει στα μάτια μου χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη! Αυτά να τα βλέπουν οι κακεντρεχείς που λένε ότι έχουμε μείνει πίσω απ’ τον ήλιο.

Στα μεγάλα ερωτήματα που μου γέννησε η συγκεκριμένη ανακοίνωση προστίθεται πάντως και το ζήτημα των τιμών. Έχω την περιέργεια να δω εάν οι προσφορές θα φθάσουν το επίπεδο του 60-70% που ακούστηκε σε άλλες πόλεις οι οποίες υιοθέτησαν την πρακτική της Λευκής Νύχτας. Θα μου επιτρέψετε να διατηρώ επιφυλάξεις.