Όλα όσα είπε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία σήμερα στη Σπάρτη

Στη Σπάρτη βρίσκεται σήμερα αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς και ελεγκτικές αρχές, ύστερα από τις σοβαρές καταγγελίες που έφερε στο φως για τις συνθήκες διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας ζώων του δήμου Σπάρτης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης παραχωρήθηκε συνέντευξη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην οποία συζητήθηκαν οι θέσεις και προτάσεις της ομοσπονδίας για τα αδέσποτα και σηματοδοτήθηκε η επανέναρξη της καμπάνιας της για τα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας με συμβολικό ξεκίνημα από τη Σπάρτη.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν από κοινού οι κ.κ. Νατάσσα Μπομπολάκη και Μαρία Χουστουλάκη (πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα της Ομοσπονδίας), Αγγελική Μανωλάκου (πρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης) και Αιμιλία Κουτρουμάνη – Περγαντή (πρώην γενική γραμματέας του Φιλοζωικού Σπάρτης).

Όπως υποστήριξε η κ. Μπομπολάκη, από το 2015 προσπαθούν με επιστολές προς τον δήμαρχο Σπάρτης, με προτάσεις και θέσεις να σταματήσουν αυτό που φαινόταν να έρχεται, συνάντησαν όμως τείχη και αλαζονεία. “Δεν θα είχαν φτάσει τα πράγματα εδώ, αν το πνεύμα του διαλόγου και της συνεργασίας κυριαρχούσε στην πρακτική του δήμου… Δυστυχώς όμως την άρνηση την πλήρωσαν τα ζώα με τον χειρότερο τρόπο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με τις κατηγορίες του δήμου περί προκατασκευασμένης επίθεσης από άτομα που “δημοσιοποίησαν εικόνες και βίντεο από καταστάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική κατάσταση των χώρων διαβίωσης των αδέσποτων ζώων με σκοπό να βλάψουν τόσο τα ίδια τα ζώα όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα”, η πρόεδρος της ΠΦΠΟ απάντησε πως “οι δικαιολογίες αυτές της δημοτικής αρχής δεν αντέχουν στη λογική” για να προσθέσει πως “πρόκειται για αφήγημα που ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν, ούτε και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που έπραξαν κατά νόμο”.

Τι προτείνουν οι Φιλόζωοι

Η Ομοσπονδία πρότεινε μέτρα δύο ειδών, αφενός για τη σωστή διαχείριση των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων και αφετέρου για να σταματήσει η αύξησή τους:

 • Αδειοδότηση των υφιστάμενων χώρων προσωρινής παραμονής των αδέσποτων, ώστε να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους και η προσωρινή, όπως ορίζει ο νόμος, διαμονή των αδέσποτων εκεί να πληροί τους κανόνες ευζωίας και αξιοπρέπειας που κάθε έμβρυο, ανθρώπινο ή όχι, δικαιούται να έχει.
 • Καθάρισμα του χώρου και καθημερινή υγιεινή του.
 • Αντικατάσταση των κάδων σκουπιδιών με κανονικά σπιτάκια και τοποθέτηση στέγαστρου.
 • Κτηνιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή για τα άρρωστα ζώα, που είναι πολλά όπως καταγράφει η έκθεση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
 • Σίτιση των ζώων με την κατάλληλη τροφή, καθαρό νερό και σκεύη.
 • Συστηματική λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής σε πνεύμα συνεργασίας και κοινή προσπάθεια επίλυσης κάθε θέματος που αναφύεται.
 • Κατασκευή χώρων μέσα στο κυνοκομείο, όπου μελετημένα θα διάγουν ελεύθερα κατά μικρές ομάδες τα ζώα.
 • Τα ζώα που περισυλλέγονται πρέπει να στειρώνονται, να περιθάλπονται για λίγες μέρες και εφόσον δεν υιοθετηθούν να επανατοποθετούνται στο σημείο όπου ζούσαν, με τις εξαιρέσεις που θέτει ο νόμος (κυρίως όσον αφορά σχολεία και νοσοκομεία), με παράλληλη φροντίδα για τη σίτισή τους.
 • Άμεση συνεργασία των φιλόζωων πολιτών του δήμου, ώστε με πρόγραμμα κοινό αλλά μακροπρόθεσμο να επανενταχθούν, πάντα με πρόνοια για την επιβίωσή τους, όσα ζώα πρέπει και μπορούν.
 • Ο δήμος να αποκτήσει δημοτικό κυνοκομείο και δημοτικό κτηνιατρείο ώστε τα χρήματα για στειρώσεις που διαθέτει να αξιοποιούνται και να αποδίδουν στο πολλαπλάσιο απ’ ό,τι σήμερα.

Και πώς θα σταματήσει η ροή νέων αδέσποτων;

Τα μέτρα που προτείνει η Ομοσπονδία συναποφασίστηκαν σε κοινή ημερίδα της με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας τον Μάιο του 2016 και είναι επιγραμματικά:

 • Έλεγχοι των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για την υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή των κατοικιδίων τους.
 • Κίνητρα στους ιδιοκτήτες που δεν θα αντιβαίνουν τη νομοθεσία για τη στείρωση.
 • Συστηματική ενημέρωση της κοινής γνώμης.
 • Μαθήματα στα σχολεία με συνεργασία δήμων, τοπικών φιλοζωικών οργανισμών και της Ομοσπονδίας, που διαθέτει εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.
Σε ανοικτή επικοινωνία με τον Σταύρο Αραχωβίτη και το υπουργείο

Η κ. Μπομπολάκη ανέφερε ακόμη πως η Ομοσπονδία, μετά την ανάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Σταύρο Αραχωβίτη και την αρμόδια για τα ζώα υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου, έχει βρει ευήκοα ώτα και κατά συνέπεια υπάρχει πολύ καλή επαφή και επικοινωνία. Συγκεκριμένα είπε πως με αφορμή την περίπτωση της Σπάρτης έχει μιλήσει η ίδια προσωπικά με τον υπουργό και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα ξεκινήσουν έλεγχοι στα δημοτικά κυνοκομεία όλης της χώρας.

Οι φιλόζωοι καλούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καταστήσει υποχρεωτική τη στείρωση των ιδιόκτητων ζώων, χωρίς παράθυρα και εξαιρέσεις, εκτός από τα ζώα εκτροφής των νομίμων εκτροφέων και τα ζώα που για ιατρικούς λόγους δεν πρέπει να στειρωθούν. Ζητούν ακόμη το ΥΠΑΑΤ να περιορίσει κάθετα την εισαγωγή νέων ζώων συντροφιάς, που εισάγονται κατά χιλιάδες, και να απαγορεύσει από τα pet shops την πώληση κάθε είδους ζώου.

Η Ομοσπονδία προτείνει επίσης εισαγωγή σχετικών μαθημάτων στα σχολεία, συστηματική ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τις υποχρεώσεις απέναντι στα ζώα, γενναία χρηματοδότηση των δήμων με αξιοποίηση και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, παύση της παράνομης εκτροφής και εμπορίας ζώων και τέλος θέσπιση των προϋποθέσεων εκτροφής.

Αφροδίτη Ρουμανέα