Τη Λακωνία επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του καλέσματος για ένταξη στον Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του στο νομό ήταν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας. Αρχικά ξεναγήθηκε στο χώρο και στη συνέχεια συζήτησε με τους παραγωγούς. “Η ελιά, ο καρπός της και το παρθένο ελαιόλαδο συμβολίζουν την ίδια τη χώρα”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως “η αξιοποίηση της γεωργικής μας παραγωγής σε συνδυασμό με τον τουρισμό μπορεί να δημιουργήσει μια κυκλική οικονομία με πολλά οφέλη”. Παράλληλα υπογράμμισε ότι “οι παραγωγοί θα πρέπει να ενισχυθούν με έκτακτα κονδύλια. Στην αγροτική παραγωγή χρειάζεται ένας μακρόπνοος εθνικός σχεδιασμός”, ενώ πρόσθεσε πως “είναι αναγκαίες μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο συνεταιριστικό κίνημα για την ενίσχυσή του”.

Δείτε σχετικά:

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης εθιμοτυπική συνάντηση με τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, με τον οποίο συζήτησαν για τα σχέδια του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών, για τα ζητήματα του ελαιοκομικού κλάδου, τα προβλήματα του ποταμού Ευρώτα κ.ά. Ο κ. Δούκας προσκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να συμβάλει στην ανάδειξη του τόπου, εισπράττοντας θετική απάντηση. Όπως μάλιστα είπε ο κ. Τσίπρας, και ως πρωθυπουργός συνεργάστηκε με όλους τους αυτοδιοικητικούς, “ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης”, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη μοναδική και παγκόσμια ιστορία της Σπάρτης, την οποία κάλεσε τον δήμαρχο να αξιοποιήσει. “Το brand της Σπάρτης ξεπερνά την Ελλάδα, είναι παγκόσμιο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Σύριζα ολοκλήρωσε την περιοδεία του με ομιλία στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ψέγοντάς την πως “δημιούργησε ψευδείς εντυπώσεις περί αυξήσεων στις συντάξεις, ενώ το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό είναι μικρότερο κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Οι συνταξιούχοι θα δουν απώλειες από την κατάργηση της νομοθετημένης 13ης σύνταξης”.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες “προχωρούν σε αυξήσεις κατά περίπου 20% για το 90% των επαγγελματιών. Επιβάλλουν ένα άδικο σύστημα εις βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων”.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως “το πιο ακραίο σχέδιο της ΝΔ είναι αυτό που ετοιμάζει για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Γεωργιάδης έταζε μπουλντόζες για το Ελληνικό, αλλά τελικά η μόνη μπουλντόζα που φέρνει είναι αυτή που στοχεύει την πρώτη κατοικία, αφού θα βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των φτωχών ανθρώπων”.

Σε συνέχεια της σκληρής κριτικής που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέφερε πως “σε διάστημα μόλις επτά μηνών έχει δείξει ένα μείγμα κυνισμού και ανικανότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το προσφυγικό. Κατήργησαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, άλλαξαν σειρά υπουργών, ενώ πρόσφατα ανακάλυψαν για «λύση» έναν πλωτό φράχτη μήκους 2,7 χλμ”.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών χαρακτηρίζοντάς την “ασφάλεια του τηλεθεατή” και “τηλεοπτικό κατασκεύασμα”. “Από τη μια πλευρά τα ΜΜΕ κρύβουν το βαρύ έγκλημα που αλωνίζει και από την άλλη εξαντλούνται σε επιδείξεις πυγμής σε φοιτητές, φιλήσυχους πολίτες και προσφυγομάνες”, εξήγησε, για να συμπληρώσει πως “η ασφάλεια είναι ένα δικαίωμα για όλο τον ελληνικό λαό, είναι ζήτημα δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πραγματικό έγκλημα”.

Μιλώντας για την αγροτική παραγωγή, τόνισε πως χρειάζεται ένας μακρόπνοος εθνικός σχεδιασμός. “Πέρυσι, τέτοια εποχή, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, είχε απευθυνθεί με σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έκτακτη ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών. Πετύχαμε να κερδίσουμε 110 εκατ. ευρώ για το 2019.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φαίνεται να ακολούθησε αυτό τον σχεδιασμό. Ο Σύριζα ζητά από αυτήν να διεκδικήσει και να βρει τον τρόπο ενίσχυσης των παραγωγών”, είπε σχετικά.

Ολοκλήρωσε το λόγο του με το κρίσιμο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, υποστηρίζοντας πως η χώρα είναι ανάγκη να έχει συμμαχίες και στρατηγική. Τόνισε ωστόσο πως για να γίνει αυτό “δεν μπορεί να δηλώνει δεδομένη και προβλέψιμη”.

Κλείνοντας την ομιλία του υποστήριξε πως “η νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική που θέλουμε να πετύχουμε μπορεί να οικοδομηθεί μονάχα μέσα από την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή. Σας θέλουμε συμμέτοχους στις κρίσιμες αποφάσεις που θα πάρουμε για το κόμμα και για το μέλλον του τόπου μας”.

Αφροδίτη Ρουμανέα