Όσα είδαμε και ακούσαμε στο πεντάωρο (και βάλε…) δημοτικό συμβούλιο

Έμπαινες ξυρισμένος και έβγαινες αξύριστος από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης, η οποία ξεκίνησε στις 7.35′ το απόγευμα και μέχρι τις 12.40′ -που εμείς “παραδώσαμε πνεύμα” και αναχωρήσαμε- δεν είχε ολοκληρωθεί!

Αιτία, φυσικά, το πρώτο θέμα της μαραθώνιας συνεδρίασης, η πρόταση της μείζονος μειοψηφίας για τη σύμβαση των ανακυκλώσιμων. Ο διάλογος σε γενικές γραμμές ήρεμος, με ορισμένες λεκτικές εξάρσεις, κάποιες φορές ανεβασμένους τόνους και πολλή – πολλή ειρωνεία.

Από πλευράς χρόνου, σε μάκρος βέβαια τράβηξαν και οι ανακοινώσεις. Κατά τη διάρκειά τους ακούσαμε:

 • Τον Σταύρο Αργειτάκο να υποστηρίζει ότι το κοινό που παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του ΔΣ μέσω διαδικτύου δεν είναι ούτε το 1/10 απ΄ όσους τις έβλεπαν τηλεοπτικά.
 • Τον Σπύρο Μοιράγια να παραδέχεται πως ο δήμος δεν πήγε σε τουριστική έκθεση της Μόσχας γιατί δεν υπάρχει προϋπολογισμός. Για το ίδιο λόγο δεν προχωρά και το ζήτημα του περιβόητου λογότυπου του δήμου. Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τις υπηρεσίες και πως όσο κι αν το θέλει δεν μπορεί να φέρει το θέμα στο συμβούλιο. Ο πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης Χρήστος Αλεξάκος συμπλήρωσε πως από το υπουργείο έκαναν τρεις μήνες να στείλουν τον προγραμματισμό του 2016. Εκτιμά πάντως πως αυτό σύντομα θα τελειώσει, γιατί προς το παρόν ο δήμος έχει τα χέρια του δεμένα σχετικά με την τουριστική προβολή.
  Από την πλευρά του ο Σταύρος Αργειτάκος έθεσε εκ νέου στο Σώμα την πρόταση για δύο ξεχωριστά λογότυπα, ένα για την αλληλογραφία του δήμου και ένα για τουριστική αξιοποίηση.
 • Τον Βαγγέλη Βαλιώτη να ενημερώνει το συμβούλιο για τα έγγραφα που έχουν φθάσει στο δήμο αναφορικά με την υπόδειξη προς την Πολιτεία μη χρησιμοποιούμενων χώρων που θα δοθούν για τη φιλοξενία προσφύγων. Το ζήτημα μάλλον θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.
 • Τον δήμαρχο να αναφέρεται σε τρεις επιστολές ομολόγων του για διαφορετικά θέματα. Η πρώτη αφορά σε πρόταση του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας για σύναψη συμφώνου συνεργασίας. Η σχετική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 21/4.
  Επίσης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θα παραστεί κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ Σπάρτης, προκειμένου να αναλύσει τις σκέψεις του για συνεργασία (;) σε θέματα πολιτισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Καλαμάτα διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
  Όσον αφορά στην επιστολή του δημάρχου Πατρέων αναφορικά με το εάν ο δήμος μας θα στηρίξει την πρωτοβουλία των πατρινών για πορεία ενάντια στην ανεργία (3-10 Απριλίου), η απάντηση ήταν καταφατική. Μάλιστα τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η έκδοση ψηφίσματος πολιτικής συμπαράστασης.
 • Αναφορά έγινε και στην πρωτοβουλία Ψινάκη περί αμφικτιονίας αρχαίων πόλεων, για την οποία ήδη έχετε διαβάσει.
 • Ο Κυριάκος Στρίφας επανέφερε τέλος στη συζήτηση το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα χωριά του Πάρνωνα, τα οποία βλέπουν γιατρό με το… κιάλι. Η απάντηση Βαλιώτη ήταν πως θα (ξανα)υποβληθεί έγγραφο στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με το οποίο θα ζητούνται διορισμοί.