Όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από τη Σπάρτη

Με ομιλία του στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η διήμερη περιοδεία του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Λακωνία.

Επίθεση στις μνημονιακές κυβερνήσεις

Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για θεατρινισμούς του πρωθυπουργού από την Ιθάκη και χαρακτήρισε το ανασχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα “φωστήρες” και “οπαδούς των μνημιονιακών πολιτικών, “έτοιμους να υπηρετήσουν το νέο μεταμνημονιακό μνημόνιο”.

Ο γγ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια πήρε τη σκυτάλη των μνημονίων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σάρωσε ό,τι είχε απομείνει όρθιο από δικαιώματα και κατακτήσεις. “Υλοποίησε μέχρι κεραίας τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα άλλα κοράκια, δηλαδή μέτρα και βαθιές αλλαγές που χρειαζόταν το μεγάλο κεφάλαιο για να ανακτήσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του, ξεζουμίζοντας βέβαια το λαό. Δεκάδες είναι οι νόμοι, τα μέτρα που ψήφισαν και ευνοούν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μέτρα που διατηρούν τις φοροαπαλλαγές, που τους χαρίζουν πρόστιμα και χρωστούμενα, που τους δίνουν ζεστό χρήμα για τις επενδύσεις τους. Την ίδια στιγμή μεγαλώνει η εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με τσακισμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα, αυξάνουν τα χρέη για τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες”, τόνισε.

Μίλησε ακόμη για ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση και απέδωσε ευθύνες για μειώσεις των συντάξεων στα επίπεδα των επιδομάτων φτώχειας, μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, αυξημένο ΦΠΑ, εργασιακή ζούγκλα στους τόπους δουλειάς, μονιμοποίηση της μερικής απασχόλησης και μείωση του αφορολόγητου.

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε θρασύ τον κ. Τσίπρα, “που κοροϊδεύει ότι τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης επιτέλους τελείωσαν, όταν δεν έχει καταργηθεί ούτε ένας από τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων, που επέβαλαν λιτότητα διαρκείας στο λαό. (…) Οι εντολές του κεφαλαίου είναι συγκεκριμένες, όπως συγκεκριμένες είναι και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Που δίνουν τα εύσημα στο ΣΥΡΙΖΑ για τη βρώμικη αποστολή που ολοκλήρωσε, όμως δεν ανησυχούν για τη συνέχεια είτε στο τιμόνι της αντιλαϊκής πολιτικής κρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είτε βρεθεί η Νέα Δημοκρατία”, είπε.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την κακή κατάσταση του οδικού δίκτυου του νομού, ανέφερε πως “όταν οι μεγαλοεργολάβοι δεν βγάζουν κέρδος, είτε αφήνουν ημιτελές το έργο που αναλαμβάνουν είτε το παραδίδουν σε κακή κατάσταση. Όταν όμως έχουν εξασφαλισμένα κέρδη και μάλιστα για 30 χρόνια από τα τσουχτερά διόδια που πληρώνει ο λαός, τότε η κατάσταση αλλάζει. Διόδια όμως δεν μπορούν να μπουν ούτε στα αντιπλημμυρικά ούτε στα αντιπυρικά έργα. Γι’ αυτό και δεν επιλέγονται από τις κυβερνήσεις αυτά τα απαραίτητα έργα υποδομής που σώζουν ζωές”.

“Θερμαίνονται” επικίνδυνα τα Βαλκάνια

Κλείνοντας κάλεσε τη νεολαία να δυναμώσει την πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να κλείσουν οι νατοϊκές βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Χαρακτήρισε τα Βαλκάνια μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. “Είναι η περιοχή”, είπε, “τα σύνορα της οποίας επαναχαράχτηκαν με το αίμα των λαών πριν από μια εικοσαετία, με την επέμβαση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, επέμβαση που διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Κι αυτή η περιοχή τώρα «θερμαίνεται» και πάλι επικίνδυνα, γιατί βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο νέος γύρος επεμβάσεων, που φέρουν και πάλι τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη σφοδρή αντιπαράθεση με άλλες ισχυρές παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που προωθούν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή. Στοιχεία αυτής της διαδικασίας «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που θα είναι και πάλι επώδυνη για τους λαούς, αποτελούν η συμφωνία των Πρεσπών, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, τα παζάρια Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου υπό την αιγίδα της ΕΕ, η αναθέρμανση των σχεδίων περί «Μεγάλης Αλβανίας» και γενικότερα η επαναχάραξη των συνόρων”.

Ο γγ του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι “προβάλλει την αισχρή προπαγάνδα ότι δήθεν η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι παράγοντας ασφάλειας, αλλά και προστασίας από την επιθετικότητα της «σύμμαχης» Τουρκίας! Εφησυχάζει το λαό, ο οποίος πρέπει να δει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, παρά το ότι προχώρησε στην αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών για λόγους τακτικής, αλλά και για να στείλει μήνυμα στην ΕΕ ξανά, λόγω της σύγκρουσης του Ερντογάν με τον Τραμπ. Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης διεκδικεί μερίδιο από το πλιάτσικο που ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών”.

Υποστηρίζοντας “πως άλλη είναι η πατρίδα του ελληνικού λαού και άλλη εκείνη του μεγάλου κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”, προέτρεψε τον λαό να μην υπερασπίζεται το κεφάλαιο, “που δεν έχει πατρίδα, που κλέβει τον ιδρώτα του και προκειμένου να υπερασπίσει τα κέρδη του δε διστάζει να τον στείλει στη φωτιά του πολέμου”.