Όσα είπε ο Σταύρος Αραχωβίτης στη Βουλή για το σχέδιο νόμου εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα (video)

Ομιλία πάνω στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα πραγματοποίησε ο λάκωνας βουλευτής και τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, χαρακτηρίζοντάς ως ένα νομοσχέδιο “συρραφή” εισηγήσεων στο οποίο οι αγωνίες των αγροτών δε βρήκαν θέση”.

Ο κ. Αραχωβίτης μετάξυ άλλων ανέφερε πως “Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται αποτελέσματα, τόσο στην τσέπη του, όσο και στη ζωή του, έμπρακτα. Με το νομοσχέδιο αυτό, που είναι ουσιαστικά μια «συρραφή» εισηγήσεων των υπηρεσιών του υπουργείου, χωρίς να δίνει μία κεντρική κατεύθυνση, χωρίς να απαντά στις αγωνίες των αγροτών, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, ο στόχος αυτός δεν εξυπηρετείται. Είναι ένα νομοσχέδιο, που επί το πλείστον, είναι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα (…). Η τιμή του λαδιού και της βρώσιμης ελιάς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών. Χρειάζονται στήριξη και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πριν από λίγες μέρες είχαμε καύσωνα και μετά χαλάζι. Είχαμε ρεκόρ θερμοκρασιών και με ρεκόρ πρωιμότητας, μέρες νωρίτερα, που δεν έχουν σημειωθεί ξανά. Τον μήνα Μάιο, από το 1800, έχει σημειωθεί δεκαοκτώ μόνο φορές στην ιστορία καύσωνας πάνω από 36 βαθμούς. Τόσο νωρίς και τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι ρεκόρ!

Εδώ, λοιπόν, έχουμε τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος πράγματι δεν καλύπτει τις ζημιές από υψηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται προσαρμογή. Εμείς είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία οργανωμένης αλλαγής του Κανονισμού, με την ανάθεση αναλογιστικής μελέτης, η οποία «πάγωσε». Γιατί «πάγωσε»; Γιατί δεν προχωρήσατε έγκαιρα στις προσλήψεις του προσωπικού όταν αυτές τις μέρες, μετά τον καύσωνα είχαμε χαλαζόπτωση, καιρικά φαινόμενα τα οποία υπάγονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και χρειάζεται προσωπικό ο ΕΛΓΑ και δεν έχει;

Όσον αφορά δε την τιμή στη βρώσιμη ελιά, βλέπουμε ότι αυξάνεται κατά 58% το ασφάλιστρο σε ένα προϊόν που η τιμή του είναι στον πάτο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και αυτή η αύξηση της τιμής του ασφαλίστρου δεν συμβαίνει μόνο στην ελιά, συμβαίνει σε μία σειρά από προϊόντα αυτήν την εποχή. Μήπως η προηγούμενη τιμή ήταν απαγορευτική για την είσοδο των ιδιωτών; Γιατί παρατηρούμε μία διαδικασία απαξίωσης του Οργανισμού; Μήπως για να ανοίξουμε την πόρτα στους ιδιώτες;”.

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του βουλευτή, πατήστε εδώ.