Όσα είπε ο Σταύρος Αραχωβίτης στη συνέλευση των πυροσβεστών

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου διεξήχθη στο Γύθειο, στο πλαίσιο συνεδρίου αφιερωμένου στη μνήμη του ήρωα Κωνσταντίνου Καστρή, τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

“Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ότι το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Κώστα Καστρή. Εκείνη η μοιραία μέρα του Αυγούστου του 2011 μάς έχει σημαδέψει όλους. Και εγώ έχω και προσωπικούς λόγους γι’ αυτό! Ας είναι αιωνία η μνήμη του” ανέφερε σε δηλώσεις του ενώπιον των αξιωματικών ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης. Συνεχίζοντας είπε πως:

“Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στην πυροπροστασία της χώρας, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή:

· Καταρχάς με την ορθολογικοποίηση του προϋπολογισμού και τον έλεγχο της σπάταλης, δεν παρατηρούνται πλέον σκανδαλώδη φαινόμενα, όπως αυτό των μισθώσεων αεροσκαφών για 12 μήνες το χρόνο, και για την περίοδο δηλαδή που δεν είχαμε φωτιές στην επικράτεια! Επίσης, ολοκληρώνεται η εξόφληση των προμηθευτών του 2016, ενώ είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας (στολές, αρβύλες κλπ).

· Με τον εκσυγχρονισμό των εναέριων μέσων, που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ασφάλεια των πιλότων. Φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερα από πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα:

Για φέτος, έχουν εξασφαλιστεί 9 μισθωμένα εναέρια μέσα μεσαίου τύπου, αντί για 7 που ήταν πέρυσι, και 4 βαρέος τύπου έναντι τριών.

Από φέτος θα χρησιμοποιηθούν επίσης τρία ιδιόκτητα ελικόπτερα τύπου Β-Κ και με χρήση κάδου, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν μόνο για επιτήρηση και εναέριο συντονισμό δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον ενισχύονται από φέτος, με ένα ακόμη τεμάχιο, οι κάδοι για τα σινούκ.

Τέλος, στη μάχη της δασοπυρόσβεσης θα πέσουν και φέτος το καλοκαίρι τα δύο super puma που υπάρχουν στη διάθεση του ΠΣ.

· Μονιμοποιήθηκαν στο πυροσβεστικό σώμα 2.183 πυροσβέστες οι οποίοι υπηρετούσαν ως πενταετούς θητείας σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και εντάσσονται πλέον στο μόνιμο προσωπικό.

· Επίσης, με τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη βουλή τον Απρίλιο, ανανεώνεται η θητεία 1.500 πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για δύο έτη και με εξάμηνες συμβάσεις -αντί των πεντάμηνων οι οποίες ίσχυαν μέχρι σήμερα”.

Απευθυνόμενος τέλος στους αξιωματικούς στάθηκε πρωτίστως στην ευθύνη τους να προστατεύουν τη δική τους ζωή και φυσικά των πολιτών. “Έπονται οι περιουσίες και το περιβάλλον, γιατί όλα αυτά ξαναγίνονται. Η ανθρώπινη ζωή όμως όχι! Ας μην θρηνήσουμε άλλα θύματα ποτέ ξανά! Καλή αντιπυρική περίοδο” ευχήθηκε κλείνοντας ο βουλευτής.