“Όσα συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα είναι δεσμευτικά”

Xrysadakos Stavros

Xrysadakos Stavros

του γεωπόνου Σταύρου Χρυσαδάκου,

υποψηφίου βουλευτή της Λαϊκής Ενότητας στη Λακωνία

________________________________________________________________________________

Με την παραπάνω λιτή και ρητή διατύπωση ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στις 17/9/2015, περιέγραψε το τι θα ακολουθήσει από την επομένη των εκλογών.

Ο ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι οριοθετημένος και έχει περιγραφεί αναλυτικά μέχρι και το έτος 2018. Οι θεσμοί και οι δανειστές της χώρας επαναλαμβάνουν σταθερά ότι δεν θα ανεχθούν καμία παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα. Και βέβαια έχουν λάβει τα μέτρα τους.

α. Στη συμφωνία του Eurogroup της 12ης Ιουλίου 2015 υπάρχει όρος ότι: «Η κυβέρνηση χρειάζεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς σε όλα τα προσχέδια των νομοσχεδίων, στις σχετικές περιοχές, με επαρκή χρόνο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή στο κοινοβούλιο».

β. Μέσα από τη βασική συμφωνία και τα προαπαιτούμενα αυτής, έχει χαραχθεί ένας λεπτομερής οδικός χάρτης για όποια κυβέρνηση ήθελε προκύψει από τις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή. Ο παρακάτω πίνακας προέρχεται από επεξεργασία που έκανε η εφημερίδα “Καθημερινή” στο κυριακάτικο φύλλο της 6ης Σεπτεμβρίου 2015 (περιγράφει τις ενέργειες, νομοθετικές ρυθμίσεις και διοικητικές πράξεις στις οποίες οφείλει να προχωρήσει η κυβέρνηση).

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (ανα μήνα και έτος)

Μήνας

2015

2016

2017

2018

Ιανουάριος

X

4

2

2

Φεβρουάριος

X

6

1

X

Μάρτιος

X

14

1

X

Απρίλιος

X

1

X

X

Μάιος

X

3

X

X

Ιούνιος

X

23

2

X

Ιούλιος

X

X

X

X

Αύγουστος

1

2

X

X

Σεπτέμβριος

26

4

X

X

Οκτώβριος

51

3

X

X

Νοέμβριος

15

X

X

X

Δεκέμβριος

34

21

6

X

Σύνολο

127

81

12

2

Ποσοστό

57%

36,5%

5,5%

1%

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο δράσης αναπτύσσεται ανά μήνα και με λεπτομέρειες ανατριχιαστικές. Αξιοσημείωτο ακόμα είναι ότι το 30% των δράσεων χαρακτηρίζονται ως «βασικό παραδοτέο», που σημαίνει ότι είναι προαπαιτούμενες για την εκταμίευση των δόσεων του νέου δανείου. Το επόμενο βήμα είναι η νομοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο των παραγγελθέντων, υπό την εποπτεία του διορισμένου επιτρόπου. Είναι προφανές πλέον ότι η όλη διαδικασία συνιστά υπονόμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επίπεδο θεσμών και ουσίας.

Η χώρα μετατρέπεται σε μια αποικία και οι αστικοδημοκρατικοί θεσμοί συνεχίζουν να υφίστανται, χωρίς όμως ουσία και περιεχόμενο.

Οι όποιοι ισχυρισμοί περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου ή εξεύρεσης ισοδυνάμων μέτρων ή εφαρμογής παράλληλου προγράμματος ή ακόμα και μιας πλέον ελαστικότερης εκδοχής του μνημονίου είναι προεκλογικές υπερβολές και αβάσιμες αφηγήσεις.

Από τον πίνακα επίσης προκύπτει ότι το 57% των συνολικών ενεργειών θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός του 2015. Έτσι εξηγείται εν μέρει και η διενέργεια των εκλογών-εξπρές. Οι πολίτες κατά τους σχεδιαστές θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες χωρίς να γνωρίζουν τις ιδιαίτερες πτυχές και ρυθμίσεις του φονικού μνημονίου.

Επίσης στόχος τους είναι από τις εκλογές αυτές να προκύψει μια βουλή που να επιτρέπει «τους συνεταιρισμούς και τις συνεργασίες» μεταξύ των «προθύμων».

Από τη ρητορική, το περιεχόμενο και την προεκλογική πρακτική των κομμάτων των «προθύμων», προκύπτει αβίαστα ότι επιχειρούν να μετατρέψουν τις εκλογές σε ένα άτυπο δημοψήφισμα και να ακυρώσουν έμμεσα, από το παράθυρο, το 62% του ΟΧΙ στα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής. Θέλουν μέσα από την κάλπη της Κυριακής να πετύχουν «έγκριση πεπραγμένων και απαλλαγή ευθυνών».

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να ισχυρίζεται στη συνέντευξή του στο Euronews, στις 15/9/2015, ότι «είναι έντιμος άνθρωπος και θα εφαρμόσει τη συμφωνία». Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συνεργήσει στην υλοποίηση δεσμεύσεων – δεσμών για τον ελληνικό λαό και τις επόμενες γενιές. Τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι της Λαϊκής Ενότητας είμαστε έντιμοι άνθρωποι και δίνουμε τον Λόγο της Τιμής μας στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους νέους και στους συνταξιούχους τούτης της χώρας ότι θα σπάσουμε τις δεσμεύσεις – δεσμά. Όσο χρόνο και να πάρει, όσος αγώνας και αν χρειαστεί. Έχουμε υπομονή, έχουμε αντοχή, αλλά πάνω από όλα έχουμε πίστη στο λαϊκό φρόνημα και στις μεγάλες, πατριωτικές και απελευθερωτικές παραδόσεις αυτού του τόπου.

Εμείς δεν αναγνωρίζουμε καμία δέσμευση έναντι των θεσμών.

Έχουμε αναλάβει μόνο μία δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο του μέλλοντος, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευημερίας. Οι εκλογές της Κυριακής θα είναι ένας σταθμός σε αυτή τη μακρά, δεσμευτική πορεία.