“Όχι άλλα ψέματα για τον καταρροϊκό πυρετό”

provata

provata

Σε ανακοίνωση για την εξάπλωση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού προχώρησε η περιφερειακή παράταξη “Πελοπόννησος Πρώτα” με επικεφαλής τον Οδυσσέα Βουδούρη.

Κάνοντας λόγο για μία σκληρή δοκιμασία της αιγοπροβατοτροφίας, η παράταξη επιρρίπτει ευθύνες στον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του, με το σκεπτικό ότι, “παρά τις έγκαιρες υποδείξεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν σχεδίασαν και δεν υλοποίησαν το απαιτούμενο πρόγραμμα επιτήρησης του ιού.

Με δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες αποδιαρθρωμένες, χωρίς κτηνιάτρους και χωρίς πόρους, ο περιφερειάρχης αμέλησε την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επιτήρησης, που θα θωράκιζε το ζωικό κεφάλαιο της Πελοποννήσου απέναντι στη νόσο. Και ο κίνδυνος μεγαλώνει, διότι η νόσος, έχοντας σύμμαχο τον καιρό, εξαπλώνεται ταχύτατα. Ο κ Τατούλης και οι συνεργάτες του, αντί να σκύψουν στο πρόβλημα, εξαντλούνται σε επικοινωνιακά κόλπα, τα οποία καταδεικνύουν την έλλειψη κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης.

Αρνήθηκαν καταρχάς τη συζήτηση του θέματος προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 10/6 και αναγκάστηκαν σε κατεπείγουσα συνεδρίαση στις 20/6.

Οργάνωσαν την αρχική συζήτηση με «επιλεγμένους και ελεγχόμενους» συνομιλητές.

Ανακοίνωσαν την υπογραφή ΚΥΑ με μέτρα και χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ αποκλειστικά για την Πελοπόννησο, αποκρύπτοντας ή παραποιώντας το γεγονός ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αφορά την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου στο σύνολο της χώρας και είχε σχεδιαστεί προ καιρού.

Αναγόρευσαν τη λήψη στοιχειωδών αυτονόητων μέτρων έκτακτης ανάγκης σε δήθεν προσωπική τους επιτυχία. Επιτυχία για την οποία θα πρέπει ίσως και να τους… δοξάσουμε, ενώ ο κίνδυνος καραδοκεί!”.

Χαρακτηρίζοντας “ανεύθυνες και επικίνδυνες” τις πρακτικές της περιφερειακής αρχής, η “Πελοπόννησος Πρώτα” ζητά άμεσα:

1. Να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στη δημόσια συζήτηση στο ΠΕΣΥ, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, τις ενδεχόμενες εξελίξεις και τα αναγκαία μέτρα.

2. Την ταχεία εφαρμογή όλων των μέτρων έκτακτης ανάγκης που περιγράφονται στο σχέδιο του ΥΠΑΑΤ.

3. Τη στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό μέσα από επείγουσες διαδικασίες, “καθότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με έκτακτο προσωπικό”.

4. Την αποκέντρωση των δράσεων ανά νομό και ταυτόχρονα τη συνεργασία και αξιοποίηση των δυνάμεων των δήμων.

5. Την εμπλοκή του συνόλου του προσωπικού των περιφερειακών Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με παράλληλη αύξηση των δικαιουμένων εξόδων (εκτός έδρας).

6. Τη δωρεάν διάθεση στους κτηνοτρόφους των κατάλληλων και επιλεγμένων εντομοκτόνων για ψεκασμούς των σταβλικών εγκαταστάσεων.

7. Την αναλυτική ενημέρωση των κτηνοτρόφων ανά δήμο, το σχεδιασμό και συγχρονισμό των επαναλαμβανόμενων επεμβάσεων.

8. Την αυστηρή και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος ψεκασμών στοχευμένα και από εδάφους, των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών, που είναι ο φορέας διάδοσης του ιού.

9. Τη χρηματοδότηση και επιδότηση κατά 100% της δαπάνης για την αγορά και μεταφορά ζωοτροφών, για όσο χρόνο τα κοπάδια θα βρίσκονται αποδεδειγμένα σε περιορισμό.

10. Την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τη ζημιά που θα υποστούν μέχρι την εξάλειψη της νόσου. Η δε αποζημίωση να στηρίζεται στη σχέση 1 ζώο = 1 παραγωγική μονάδα.

11. Την αύξηση του αρχικού ποσού που έχει ανακοινωθεί και τη διασφάλιση ότι θα δοθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

12. Να συγκεκριμενοποιηθεί ο τρόπος και το ύψος της βοήθειας ανά παραγωγό και να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε η απαιτούμενη γραφειοκρατική εργασία να μην παρεμποδίσει το κύριο έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται καλώντας τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου να προστατεύσουν τη δουλειά και τη ζωή τους, απαιτώντας διαφάνεια και έλεγχο “όσων ολιγώρησαν ή/και απέκρυψαν την αλήθεια, προσπαθώντας να παραποιήσουν τα γεγονότα”.