“Όχι και τα Αρχαία, ρε Συριζαίοι!”

γράφει ο φιλόλογος Ιωάννης Χρηστάκης
________________________________________________________

Πριν χρόνια, αρχή της οικονομικής μας κρίσης, στο Essen της Γερμανίας, με πλησίασε ένας γερμανός, μέσω κοινού γνωστού, και μου πρόσφερε 70€ την ώρα για να του διδάξω αρχαία ελληνικά! Μάλιστα, προσφέρθηκε να με μεταφέρει ο ίδιος με το αυτοκίνητό του, Solingen-Essen-Solingen, όλες τις μέρες των δίωρων μαθημάτων που σκόπευε να με πείσει να κάνουμε.

Βέβαια, είχα αρνηθεί ευγενικά, και γιατί απεχθάνομαι το μαύρο χρήμα αλλά και γιατί είχα προγραμματισμένες διακοπές στη Βαυαρία.

Όταν τον ρώτησα γιατί έχει τέτοια ζέση με τα αρχαία ελληνικά ένας πλούσιος ευγενής που ζει πλησίον της βίλας Krupp και περνά τις μέρες του κάνοντας βαρκάδες στην Baldeney See και παίζοντας τένις, μου απάντησε εμμέσως – πλην σαφώς: “Κάποια μέρα, στη χώρα σας, θα έχετε καταντήσει όλοι φτηνό εργατικό δυναμικό με το φραπέ, το κινητό και το τάμπλετ ως φτωχοαπολαύσεις της μίζερης ζωής σας. Από το εκπαιδευτικό σας σύστημα θα απουσιάζουν οι ανθρωπιστικές σπουδές. Πρέπει, λοιπόν, αυτόν τον πνευματικό πλούτο, εμείς οι δανειστές σας να τον κάνουμε δική μας παρακαταθήκη”.

Σπαρακτική έκκληση

Ακούς Φίλη, ακούτε Συριζαίοι της μνημονιακής λογιστικής!
Μην τα βάζετε με τα ιερά της φυλής μας! Μην στερείτε ώρες αρχαίας ελληνικής γλώσσας και παιδείας από τα παιδιά του γυμνασίου!
Ισοπεδώστε όλα τα άλλα, όχι αυτό! Ξεπουλήστε όλα τα άλλα που ζητούν οι δανειστές/πατρόνοι σας, όχι την ελληνικότητά μας, όχι την εθνική ταυτότητά μας, που μας κάνει ξεχωριστούς/διακριτούς/υπολογίσιμους/σεβαστούς στον ευρωπαϊκό πολτό του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού!
Η δουλοπρέπεια έχει και όρια!
Ντροπή, ντροπή, ντροπή!