“Όχι στον ψηφιακό αποκλεισμό” λέει το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λακωνίας

Τα σχόλιά του στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής» απέστειλε προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας.

Μεταξύ άλλων το σωματείο σημειώνει πως “η μη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα κατά τη μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση των υπηρεσιών του δημοσίου αποτελεί ολοένα και επιδεινούμενο πρόβλημα και αξεπέραστο εμπόδιο για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη με αναπηρία, με συνέπεια την κοινωνική μας απομόνωση και τον ψηφιακό μας αποκλεισμό, ιδιαιτέρως στις νέες γενιές”. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι διαδικτυακές πύλες του ελληνικού κοινοβουλίου, του Εθνικού Τυπογραφείου και της “Διαύγειας”, οι οποίες όχι μόνο δεν είναι προσβάσιμες προς τα ΑμεΑ που χρησιμοποιούν λύσεις υποστηρικτικής τεχνολογίας, αλλά είναι και δύσχρηστες προς όλους τους τελικούς χρήστες, όπως καταδεικνύουν επιστημονικές μελέτες.

Ως εκ τούτου, η κοινότητα των πολιτών με αναπηρία θεωρεί απολύτως απαραίτητη την εφαρμογή των αρχών της Σχεδίασης για Όλους, τόσο σε ζητήματα ψηφιακής πολιτικής όσο και ευρύτερα στο δημόσιο. Δείτε ολόκληρη την επιστολή του σωματείου εδώ.