Ύψιστη τιμή στον αρχιεπίσκοπο κατά την πανήγυρη του πολιούχου της Σπάρτης

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη, η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή γιόρτασαν και φέτος τη μνήμη του πολιούχου Οσίου Νίκωνος του ”Μετανοείτε”.

Το απόγευμα της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου έγινε στο Επισκοπείο η υποδοχή του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και των προσκεκλημένων αρχιερέων. Εν συνεχεία οι αρχιερείς μετέβησαν στον πανηγυρίσαντα περικαλλή ιερό ναό, όπου εψάλη ο μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος πλαισιωμένος από τον σεπτό ποιμενάρχη μας κ. Ευστάθιο και τους σεβασμιώτατους μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, Κυθήρων και Αντικηθύρων κ. Σεραφείμ και Φωκίδος κ. Θεόκτιστο.

eorti-osiou-nikonos-2016-1

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας προσφώνησε με λόγια επαινετικά τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας, ευχαριστώντας τον θερμά για την τιμητική αποδοχή της προσκλήσεώς του. Εν eorti-osiou-nikonos-2016-2συνεχεία ο σεβ. ποιμενάρχης μας απένειμε στον μακαριώτατο αρχιεπίσκοπο τον Μεγαλόσταυρο της Χιλιετηρίδος του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της τοπικής εκκλησίας, για το αυθεντικό εκκλησιαστικό του ήθος, την εδραία προσήλωσή του στις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις και τη θυσιαστική αγάπη του προς την ορθόδοξη εκκλησία. Επίσης ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση για τη συνέχιση της πολύπτυχης, πολύτιμης και πολυεύθυνης αρχιεπισκοπικής του διακονίας.

Από την πλευρά του ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση ευχαρίστησε θερμά τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη μας, ενώ μίλησε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για την πνευματικότητα, το εκκλησιαστικό ήθος, το πνεύμα συνεργασίας και τη σύνεση που τον χαρακτηρίζουν, καθώς και για το πολυποίκιλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο. Ακολούθως μίλησε επίκαιρα με δύναμη λόγου και αγάπης. Ιδιαίτερα τόνισε τον κίνδυνο αποχριστιανισμού και αφελληνισμού, επισημαίνοντας ότι η εκκλησία δεν μπορεί να σιωπά όταν διαπιστώνει ότι η κατάσταση δεν είναι καλή.

eorti-osiou-nikonos-2016-3

Αμέσως μετά τον πολυαρχιερατικό εσπερινό η ιερά μητρόπολή μας παρέθεσε επίσημο δείπνο στους προσκεκλημένους και τους τοπικούς άρχοντες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή ιερό ναό τελέσθηκαν αρχικά ο όρθρος, η αρτοκλασία και η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον οποίο συνεπικούρησαν οι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας, Κυθήρων, Φωκίδος και ο σεπτός ποιμενάρχης μας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, ο οποίος απευθυνόμενος στους πιστούς που είχαν κατακλύσει το ναό μίλησε για τα χαρακτηριστικά της αγιότητας και πώς αυτή μπορεί να κατακτηθεί στις μέρες μας.

Ο κ. Ευστάθιος, με την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της θρησκευτικής εκδήλωσης. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τον μακαριώτατο αρχιεπίσκοπο και τους σεβασμιώτατους αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του ιερού ναού, τον ευαγή κλήρο, τις αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, το στρατό, την αστυνομία, την πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (φιλαρμονική Δ. Σπάρτης, Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών κ.ά.), τους μαθητές των εκπαιδευτηρίων της πόλης, καθώς και τους φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον διευθυντή και τους τεχνικούς του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση τόσο του εσπερινού όσο και της θείας λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης.

eorti-osiou-nikonos-2016-5

Αμέσως μετά, και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Οσίου Νίκωνος διά μέσου των κεντρικών οδών της Σπάρτης. Πλήθος χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του αγίου στη ζωή τους.

(με πληροφορίες & φωτό από immspartis.gr)