1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά του Aids το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος μέχρι σήμερα πάνω από 70 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με HIV/Aids και περίπου 36,7 εκατομμύρια ζουν με αυτό.

Ο HIV στην Ελλάδα:
Μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2016, είχαν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών:
– 3.923 έχουν εμφανίσει Aids,
– περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662.
Τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 453 HIV λοιμώξεις (4,1 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων οι 367 (81%) είναι άνδρες και οι 86 (19%) είναι γυναίκες. Ο αριθμός των περιστατικών του 2016 είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2010.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του.

Σήμερα, τα κρούσματα Aids αυξάνουν συνεχώς. Επίσης, στην κοινωνία που ζούμε, οι ρυθμοί ζωής αποξενώνουν τον άνθρωπο, και τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού γίνονται συνεχώς πιο έντονα, ενώ οι οροθετικοί ζουν στιγματισμένοι.

Ο ιός του Aids, που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού, και τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου. Δυστυχώς δεν έχει ακόμη παρασκευαστεί εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για τη νόσο, γεγονός που την κατατάσσει ως μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Η άγνοια για το Aids προκαλεί πανικό. Η ελλιπής ενημέρωση μάς κάνει να ξεχνάμε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν η κοινωνία είναι απορριπτική προς τους φορείς και τους ασθενείς με Aids, αυτοί προτιμούν να μην καταφεύγουν στο γιατρό, να κρύβουν τη μόλυνσή τους φοβούμενοι τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Είναι απαραίτητο ο φορέας να μπορεί να υπολογίζει στη συμπαράσταση και βοήθεια των συνανθρώπων του. Η συμπαράσταση αυτή, όχι μόνο δε μας εκθέτει σε κίνδυνο, αλλά συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, την 1η Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσει δράσεις με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους μαθητές των λυκείων του δήμου Σπάρτης και στους πολίτες στο κέντρο της πόλης, για την άμεση ενημέρωσή τους σχετικά με τον ιό HIV/ Aids και τον τρόπο μετάδοσής του.

Παναγιώτα Φλεβαράκη
κοινωνική λειτουργός
προϊσταμένη Δ/νσης Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Λακωνίας
τηλέφωνο επικοινωνίας: 27313 63234