1-7 Νοεμβρίου: Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Ο θηλασμός είναι ο φυσιολογικός τρόπος παροχής των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα βρέφη για την υγιή σωματική και ψυχοκινητική τους ανάπτυξη. Συνιστάται για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ως αποκλειστική διατροφή, και ως συμπληρωματική διατροφή μαζί με άλλες κατάλληλες τροφές μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια αλλά και πέραν αυτών.

Όλο και περισσότερο η επιστήμη ανακαλύπτει τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την επιβίωση και την υγεία των παιδιών, με θετικές συνέπειες ακόμη και στην ενήλικη ζωή τους. Αν κάθε παιδί είχε θηλάσει μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννησή του, έπινε μόνο μητρικό γάλα για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του και συνέχιζε να θηλάζει μέχρι την ηλικία των δύο ετών, περίπου 800.000 ζωές παιδιών θα σώζονταν κάθε έτος. Είναι η ιδανική τροφή του βρέφους (προσαρμοσμένη στις ακριβείς ανάγκες του συγκεκριμένου παιδιού). Ενισχύει τον ψυχοσυναισθηματικό δεσμό μητέρας-μωρού. Προστατεύει από λοιμώξεις, αλλεργίες, παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο (μητέρας-παιδιού). Επίσης, βοηθά στην καλύτερη ψυχοσυναισθηματική και σωματική του ανάπτυξη και στην εξυπνάδα του, όπως και τη μητέρα να ανακάμψει πιο εύκολα μετά τον τοκετό και να χάσει ευκολότερα το βάρος της εγκυμοσύνης. Είναι εύκολο και οικονομικό, παρότι στα αρχικά στάδια χρειάζεται εξάσκηση, προσπάθεια και υπομονή.

Παρόλο που σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 36% των βρεφών κάτω των έξι μηνών θηλάζουν αποκλειστικά, σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν επαρκή ενημέρωση και στήριξη από την οικογένειά τους, το σύστημα υγείας και την κοινωνία γενικότερα. Ενώ ο θηλασμός είναι μια φυσική πράξη, πολύχρονη εμπειρία δείχνει ξεκάθαρα ότι μπορεί να προστατευθεί, προαχθεί και υποστηριχθεί μόνο με συνδυασμένες και συντονισμένες δράσεις.

Στην προσπάθεια ενημέρωσης, υποστήριξης και προώθησης του μητρικού θηλασμού το παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας έχει προγραμματίσει τις εξής δράσεις:
> Ενημέρωση των πολιτών και ιδίως των εγκύων για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού. Επίσης ενημέρωση σχετικά με το νομικό πλαίσιο προαγωγής του μητρικού θηλασμού, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να πράξουν ανάλογα.
> Συνεργασία με τη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της, αφενός με προμήθεια ενημερωτικού υλικού προς τις εγκύους και τις λεχώνες, αφετέρου με το συντονισμό των δράσεων ώστε και ο θηλασμός να ενισχυθεί και η μαιευτική κλινική να καταστεί “φιλική προς το βρέφος” νοσηλευτική μονάδα.

> Δημιουργία ειδικής ενημερωτικής ιστοσελίδας και ειδικού forum ενημέρωσης και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού.

Κάθε βρέφος και παιδί έχει δικαίωμα στην καλή διατροφή, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κάτι που και η χώρα μας το έχει νομοθετήσει και οφείλει να το εφαρμόσει.

Τηλεφωνική γραμμή στήριξης μητρικού θηλασμού: 10525

Παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας e-mail: socpedlak@gmail.com.