Τιμητικοί έπαινοι από την Ι. Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης

Epainoi Ieras Mitropoleos (12)

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Απριλίου ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος χοροστάτησε στον τελευταίο κατανυκτικό εσπερινό στον ιερό ναό Οσίου Νίκωνος Σπάρτης. Αμέσως μετά η Ιερά Μητρόπολη, όπως έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, βράβευσε έναν φορέα και τρία φυσικά πρόσωπα για την προσφορά τους στην εκκλησία και την κοινωνία.

Ο κ. Ευστάθιος, κατά τη σύντομη εισαγωγή του, τόνισε την ανάγκη να τιμώνται και να επιβραβεύονται άνθρωποι και φορείς που αποτελούν παράδειγμα με τη δράση τους, σε μία εποχή μάλιστα που οι αξίες και οι θεσμοί βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Στη συνέχεια, απονέμοντας τους επαίνους, αναφέρθηκε ξεχωριστά στο σκεπτικό που οδήγησε την τοπική εκκλησία στην επιλογή των τιμωμένων.

Ο πρώτος έπαινος απενεμήθη στην οικογένεια της αείμνηστης Ευαγγελίας Βλογιαννίτου από τους Γοράνους, που απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 110 ετών. Τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την αοίδιμη Ευαγγελία Βλογιαννίτη και τη βοήθησαν να γαλουχήσει την αξιόλογη οικογένειά της ήταν η υποδειγματική σύνεση, η σωματική και ψυχική αντοχή, η ιώβειος υπομονή, η αξιομίμητη χριστιανική πίστη και η θυσιαστική αγάπη. Τον τιμητικό έπαινο παρέλαβαν συγκινημένοι ο γαμπρός της εκλιπούσης, εφημέριος Λιαντίνας π. Γεώργιος Διαμαντάκος και η πρεσβυτέρα κόρη της Παναγιώτα.

Ο δεύτερος έπαινος απενεμήθη στον 99χρονο αγγειοπλάστη κ. Γεώργιο Μαγγαλούση, για την πολυετή, συστηματική και δημιουργική ενασχόλησή του με την κεραμική τέχνη, τη φιλοπονία και το ήθος του. Ο κ. Μαγγαλούσης, έχοντας ως πολύτιμη βοηθό τη συμβία του Κωνσταντίνα, που είναι κόρη του π. Κλεομένη Χάρακα, αειμνήστου εφημερίου Συκαρακίου, ασχολήθηκε με την κεραμική τέχνη από το 1935 έως το 2010. Σήμερα η οικογένεια Μαγγαλούση ασχολείται ερασιτεχνικά με την αγγειοπλαστική και από το 2006 λειτουργεί το Μουσείο “Κεραμεύς” επί της οδού Κων/νου Παλαιολόγου 37, στο οποίο παρουσιάζεται η κεραμική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο κ. Μαγγαλούσης δεν μπόρεσε να παραλάβει ο ίδιος τον τιμητικό έπαινο, τον εκπροσώπησε όμως η κόρη του Αναστασία.

Ο τρίτος έπαινος απενεμήθη στο βετεράνο αθλητή – μαραθωνοδρόμο κ. Παναγιώτη Δούση για την αδιάλειπτη, πολυετή και επίπονη αγωνιστική προσπάθειά του, το ήθος και την εν γένει συμβολή του στην καλλιέργεια των ιδεωδών του αθλητισμού. Ο κ. Δούσης γεννήθηκε στην Καλαμάτα, αλλά ζει στη Σπάρτη από το 1958. Μετά τη συνταξιοδότησή του εντατικοποίησε τη συμμετοχή του σε πανελλήνιους, βαλκανικούς και διεθνείς αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων, στους οποίους για δεκαέξι χρόνια ήταν αήττητος. Η συγκομιδή μεταλλίων, μεταξύ των οποίων και τριάντα εννέα χρυσά, είναι μοναδική σε εύρος στα Βαλκάνια. Ο σεβασμιώτατος, κατά τη διάρκεια της απονομής του επαίνου και γνωρίζοντας το πρόσφατο πρόβλημα υγείας του κ. Δούση, του συνέστησε να εγκαταλείψει τους αγώνες. Ο ίδιος, ωστόσο, παίρνοντας το λόγο, αφού ευχαρίστησε θερμά τον ποιμενάρχη μας για την εξαιρετική τιμή, εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει τη συμμετοχή του στον αθλητικό στίβο.

Ο τέταρτος έπαινος απενεμήθη στη Συντεχνία Αρτοποιών Σπάρτης, για την πολυετή και ανιδιοτελή αρωγή της στο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας μέσω της καθημερινής προσφοράς διακοσίων κιλών ψωμιού, που μοιράζεται στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Τη Συντεχνία Αρτοποιών Σπάρτης εκπροσώπησε ο πρόεδρός της κ. Νικόλαος Μάζης, ο οποίος ευχαρίστησε εκ μέρους των συναδέλφων του την Ιερά Μητρόπολη και τον σεβασμιώτατο για τη μέγιστη αυτή τιμή. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι αρτοποιοί της Σπάρτης θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της τοπικής εκλησίας, στην προσπάθειά της για την ανακούφιση των εμπερίστατων αδελφών μας.

Στον κατανυκτικό εσπερινό και τις βραβεύσεις παρευρέθησαν η βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μακρής, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος και ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μπουγάδης. Με την ολοκλήρωση των βραβεύσεων ο κ. Ευστάθιος δώρισε ως ευλογία από ένα βιβλίο στους πιστούς που παρακολούθησαν τον τελευταίο κατανυκτικό εσπερινό της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.