11 Ιουνίου: Ένας χρόνος από το κλείσιμο της ΕΡΤ

Kleisimo ERT (2)

Kleisimo ERT (2)

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τις 11 Ιουνίου του 2013, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο της ΕΡΤ, κατεβάζοντας on air το σήμα των σταθμών λίγο πριν το τέλος του προγράμματος.

Μεγάλο κύμα συμπαράστασης ξέσπασε τότε από τους πολίτες και τα διεθνή ΜΜΕ. Μάλιστα κορυφαίες εφημερίδες, όπως οι Liberation, LeMonde, L’Humanité και Le Figaro, επέλεξαν αυτή την είδηση ως κεντρική στο πρωτοσέλιδό τους, ενώ το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE μετέδωσε εκείνο το βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στα ελληνικά. Η πλειονότητα των εργαζομένων αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο της ΕΡΤ, συνεχίζοντας την εκπομπή ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού και διαδικτυακού προγράμματος, που -με εξαίρεση το ίντερνετ- σταμάτησε να εκπέμπεται με την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013. Έντεκα μήνες μετά το επίσημο κλείσιμο, μια σημαντική μερίδα των εργαζομένων της ΕΡΤ επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται απλήρωτοι, ώστε 15 τοπικές ΕΡΑ να συνεχίζουν να μεταδίδονται στα FM και τα AM, καθώς και διαδικτυακά. Το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα μεταδίδονται διαδικτυακά από τις εγκαταστάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ απέναντι από το Ραδιομέγαρο. Το τηλεοπτικό κανάλι ΕΤ3 συνεχίζει να μεταδίδεται αναλογικά και διαδικτυακά από τις εγκαταστάσεις στη Λεωφόρο Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Kleisimo ERT (1)

Τα συνδικάτα καλούν σήμερα σε πανεργατική κινητοποίηση, αντιδρώντας στις ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησης.

Η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις 11 Ιουνίου του 2013 και τον ξαφνικό θάνατο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που επέβαλε η μνημονιακή κυβέρνηση με το μαύρο στην ΕΡΤ, η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΣΗΕΠΗΝ, η ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, η ΕΣΠΗΤ και όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤopen, επαναβεβαιώνουν στο όνομα της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού την ακλόνητη και αταλάντευτη βούλησή τους για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ».

Οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις, τιμώντας τον διαρκή και έντιμο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, αποφάσισαν για σήμερα:

Την κήρυξη τετράωρης στάσης από τις 12.00′ έως τις 16.00′ για τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενημέρωσης, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Την πραγματοποίηση στις 19.00′ μεγάλης αγωνιστικής, παλλαϊκής συγκέντρωσης έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το δίκτυο της EΡΤopen, την ΕΤ3, τις συχνότητες των περιφερειακών ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα και από τα βραχέα σε όλο τον κόσμο.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΣΥ, «ο αγώνας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι ύψιστος για την αποκατάσταση του δημοκρατικού κύρους της χώρας μας και θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις, μέχρι την τελική δικαίωση».