188 χρόνια από την ηρωική Μάχη του Διρού

Ο δήμος Ανατολικής Μάνης καλεί όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις της 188ης επετείου της ηρωικής μάχης του Διρού, όπου οι μανιάτισσες με όπλο το απλό δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν στις 22-26 Ιουνίου 1826 τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ Πασά, στο ακρογιάλι του Διρού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα τελεστούν το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιουνίου.

Σαββάτο 28 Ιουνίου

Στις 19.00′ στην παραλία Χαλικιάς, στον όρμο Διρού, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου των μανιατισσών. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από συλλόγους, φορείς κτλ και αναπαράσταση της απόκρουσης των τουρκοαιγυπτίων από τις μανιάτισσες γυναίκες.

Στις 20.30′ θα γίνουν οι απονομές στους νικητές των σκοπευτικών αγώνων που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης “Το Ταίναρο”, την Αστυνομική Ακαδημία, τον ΑΟ Μάνης “Ο Νίκανδρος”, το Σκοπευτικό Όμιλο Σπάρτης και τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Γυθείου. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί, μουσικό πρόγραμμα και αφιέρωμα στη γυναίκα μανιάτισσα.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με δεξίωση των επίσημων προσκεκλημένων.

Kυριακή 29 Ιουνίου

Στις 7.30′ στον Πύργο Διρού Μάνης θα γίνει χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης και στις 8.00′ θα πραγματοποιηθεί έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία Πύργου Διρού.

Στις 10.40′ θα γίνει στον ενοριακό ναό Αγίου Δημητρίου η επίσημη δοξολογία, χοροσταντούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου.

Στις 11.15′ ακολουθεί η μετάβαση επισήμων και κοινού στην κεντρική πλατεία, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός κ. Χριστιάνα Κλήρου – Κολοκούρη θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας. Τις εκδηλώσεις θα κλείσουν απαγγελίες ποιημάτων και παραδοσιακοί χοροί.