19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης και πένθους για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα φόρου τιμής στη μνήμη των νεκρών Ελλήνων του Πόντου. Την ημέρα αυτή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και άρχισαν οι σελίδες της σύγχρονης ιστορίας να γεμίζουν με αίμα, διωγμό και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και είναι για το έθνος μας ημέρα πένθους και μνήμης.

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου κατάφεραν για αιώνες να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και στη Μικρά Ασία. Όμως, η πορεία της συγκρότησης του έθνους – κράτους της τουρκικής αστικής τάξης εκείνης της εποχής συνοδεύτηκε από διώξεις διαφόρων μειονοτήτων, ανάμεσά τους και των Ελλήνων του Πόντου. Τα πλήγματα δεν ήταν ίδια σε όλους, αφού ο φτωχός λαός ήταν αυτός που υπέστη τις μεγαλύτερες συνέπειες αναζητώντας “μία άλλη πατρίδα”.

Η Μνήμη για τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού είναι χρέος και ιερό καθήκον όλων μας.
Ο σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα.
Οφείλουμε να τιμήσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου.
Ο δήμος Σπάρτης, συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας.
Είναι σημαντικό μία τέτοια ημέρα, να μην ξεχνάμε.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι λαοί, αν θέλουν να γράψουν Ιστορία ελευθερίας, ειρήνης και συνεργασίας.

Ο δήμαρχος Σπάρτης
Ευάγγελος Βαλιώτης