190 χρόνια από την ηρωική Μάχη του Διρού

drepaniforos Maniatissa

Ο δήμος Ανατολικής Μάνης καλεί όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις της 190ής επετείου της ηρωικής μάχης, όταν οι μανιάτισσες με όπλο το απλό δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν στις 22-26 Ιουνίου 1826 τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ Πασά στο ακρογιάλι του Διρού.

23-25 Ιουνίου

Πανελλήνιοι διασυλλογικοί σκοπευτικοί αγώνες αεροβόλου α’ κατηγορίας και πυροβόλου γ’, με τη συνδιοργάνωση του δήμου και της Αστυνομικής Ακαδημίας ΥΦΑΑ, του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης “Το Ταίναρο”, του ΑΟ Μάνης “Ο Νίκανδρος”, του Σκοπευτικού Ομίλου Σπάρτης και του Αθλητικού Σκοπευτικού Ομίλου Γυθείου με την εποπτεία της ΣΚΟΕ.

25 Ιουνίου

Στις 19.00′ στην παραλία Χαλικιάς, στον όρμο Διρού, θα γίνει η αναπαράσταση της απόκρουσης των τουρκοαιγυπτίων από τις μανιάτισσες γυναίκες.

Στις 21.00′ θα γίνουν οι απονομές στους νικητές των σκοπευτικών αγώνων και θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο για τους αθλητές.

26 Ιουνίου

Στις 8.00′ θα πραγματοποιηθεί έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία Πύργου Διρού.

Στις 10.40′ στον ενοριακό ναό Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου.

Στις 11.15′ ακολουθεί η μετάβαση επισήμων και κοινού στην κεντρική πλατεία, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του ηρώου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

Στη συνέχεια η φιλόλογος, πολιτική επιστήμων και πρώην περιφερειάρχης Αναστασία Κανελλοπούλου θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Θα ακολουθήσει θεατρική δραματοποίηση της απόκρουσης του Ιμπραήμ από παιδιά του δημοτικού σχολείου, καθώς και παραδοσιακοί χοροί.