190 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο Βρονταμά

afisa

Ο Σύλλογος Ολοκαυτώματος Βρονταμιτών σε συνεργασία με τον Δήμο Ευρώτα διοργανώνουν τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 190ή επέτειο του ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου. Οι εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια από την Κυριακή 13 έως και την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και θα κορυφωθούν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν της ιστοPalaiomonastiro Vrodamaρικής θυσίας των βρονταμιτών.

Το Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά, ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο του δήμου Ευρώτα, αποτέλεσε το καταφύγιο 300 περίπου κατοίκων του χωριού κατά την πολιορκία του αιγύπτιου Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο στην προσπάθειά του να καταπνίξει τον απελευθερωτικό αγώνα των ελλήνων ενάντια στον τούρκικο ζυγό. Οι βρονταμίτες με σθένος και τόλμη αντιστάθηκαν στον εχθρό και αρνήθηκαν να παραδοθούν, ώσπου στις 15 Σεπτεμβρίου 1825 ο Ιμπραήμ και τα στρατεύματά του ανατίναξαν την οροφή του μοναστηριού κι έκαψαν ζωντανούς όλους τους έγκλειστους. Η ημέρα εκείνη πρόσθεσε μία ένδοξη σελίδα στην ιστορία του τόπου μας και του ελληνισμού.

Επιπλέον το Παλαιομονάστηρο έχει σπουδαία πολιτιστική αξία, καθώς χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και το εσωτερικό του κοσμούν εξαιρετικές βυζαντινές τοιχογραφίες από διαφορετικές περιόδους. Παράλληλα βρίσκεται σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, μακριά από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ή σημάδι του σύγχρονου πολιτισμού.