191 χρόνια από τη μάχη του Διρού

Ο δήμος Ανατολικής Μάνης καλεί όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις της 191ης επετείου της ηρωικής μάχης, όταν οι μανιάτισσες με όπλο το απλό δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν στις 22-26 Ιουνίου 1826 τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ πασά στο ακρογιάλι του Διρού.

Πέμπτη έως Σάββατο 22-24 Ιουνίου

Πανελλήνιοι διασυλλογικοί σκοπευτικοί αγώνες αεροβόλου α’ κατηγορίας και πυροβόλου γ’, με τη συνδιοργάνωση του δήμου και της Αστυνομικής Ακαδημίας ΥΦΑΑ, του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης “Το Ταίναρο”, του ΑΟ Μάνης “Ο Νίκανδρος”, του Σκοπευτικού Ομίλου Σπάρτης και του Αθλητικού Σκοπευτικού Ομίλου Γυθείου με την εποπτεία της ΣΚΟΕ.

Σάββατο 24 Ιουνίου

Στις 19.30′ στην παραλία Χαλικιάς, στον όρμο Διρού, θα γίνει η αναπαράσταση της απόκρουσης των τουρκοαιγυπτίων από τις μανιάτισσες.

Κυριακή 25 Ιουνίου

Στις 8.00′ θα πραγματοποιηθεί έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία Πύργου Διρού.

Στις 10.40′ στον ενοριακό ναό Αγίου Δημητρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου.

Στις 11.15′ ακολουθεί η μετάβαση επισήμων και κοινού στην κεντρική πλατεία, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου κ. Ευθυμία Σωτηροπούλου θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας. Θα ακολουθήσει θεατρικό μονόπρακτο από ομάδες θεάτρου του δήμου Ανατολικής Μάνης και παραδοσιακοί χοροί.