Το Δεκέμβριο ο Καστόρειος Ημιμαραθώνιος Ταϋγέτου

Η τοπική κοινότητα Καστορείου του δήμου Σπάρτης, ο Αθλητικός Οργανισμός του δήμου και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας με την ευγενική υποστήριξη του “Όλοι μαζί μπορούμε” και της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, προκηρύσσει τον 5ο επετειακό Καστόρειο Ορεινό Ημιμαραθώνιο Ταϋγέτου (ακριβής μέτρηση 22.400 μ), τον πρώτο 1ο αγώνα 5,5 χλμ. “Διάσχιση ποταμού Κάστορα” καθώς και παιδικό αγώνα 1 χλμ για παιδιά δημοτικού γυμνασίου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 23 Δεκεμβρίου στο Καστόρι.

Η ώρα διεξαγωγής ορίζεται στις 10.00′ πμ για τον ορεινό ημιμαραθώνιο, στις 10.30′ πμ για τον αγώνα των 5,5 χλμ και στις 10.40′ πμ ξεκινά ο αγώνας του 1 χλμ για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Όλες οι εκκινήσεις θα δοθούν πάνω στον κεντρικό δρόμο του Καστορείου, έξω από την εκκλησία.

5ος επετειακός Καστόρειος Ορεινός Ημιμαραθώνιο Ταϋγέτου

Πληροφορίες διαδρομής

Ο ορεινός ημιμαραθώνιος θα ξεκινήσει και θα τελειώσει στο ίδιο σημείο, στον κεντρικό δρόμο του Καστορείου απέναντι από την εκκλησία. H διαδρομή είναι 22.400 μέτρα και κατά το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από μονοπάτια τα οποία είναι σηματοδοτημένα και θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή σήμανση, ώστε να μην χαθούν οι δρομείς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Από αυτά τα 22.400 μέτρα, τα 1.000 είναι άσφαλτος (4,48%), τα 5.400 χωματόδρομος (23,77%), ενώ τέλος τα μονοπάτια είναι 16.000 μέτρα (71,75%).

Υψομετρικά προφίλ

Η διαδρομή ξεκινά από τα 440 μ περίπου, φτάνει μέχρι τα 1.434 μ και καταλήγει στον τερματισμό στα 440 μ.

Ασφάλεια αγώνα

Πάνω στη διαδρομή θα υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι και διασώστες, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπου και όποτε χρειαστεί. Επίσης θα παρίσταται το Δίκτυο Ασυρματιστών Λακωνίας, που θα ενημερώνει άμεσα και έγκαιρα.

Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι και όσες έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πρόσφατα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Προτείνεται να μην συμμετάσχουν δρομείς που δεν έχουν πείρα σε αγώνες βουνού, καθώς σε ορισμένα σημεία η διαδρομή έχει αυξημένες δυσκολίες και θα χρειαστούν αυξημένες ικανότητες. Όλοι οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση πριν τον αγώνα ότι είναι καλά στην υγεία τους και τρέχουν με δική τους ευθύνη.

Πόντοι για τον Olympus Marathon

Ο αγώνας, κατόπιν συνεννόησης με την οργανωτική επιτροπή του Olympus Marathon, δίνει τους αντίστοιχους πόντους με βάση τα αποτελέσματα του κάθε δρομέα, ώστε αυτός να μπορέσει να συγκεντρώσει τα κατάλληλα μόρια προκειμένου να συμμετάσχει στον Olympus Marathon.

Τροφοδοσία

Θα υπάρχουν έξι σημεία τροφοδοσίας πάνω στη διαδρομή. Στα σημεία ανεφοδιασμού θα υπάρχει νερό, ισοτονικό, σταφίδα και αλμυρά.

Ιατρική – ασύρματη κάλυψη

Πάνω στη διαδρομή θα βρίσκονται έμπειροι διασώστες καθώς και γιατρός, ενώ στο Καστόρι θα υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί. Επίσης ο αγώνας καλύπτεται από ειδικό συνεργείο που διαθέτει ασυρμάτους, προκειμένου να ενημερώνονται οι υπεύθυνοι ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε χρειαστεί. Επίσης θα υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, καθώς και πυροσβεστικό όχημα.

O αγώνας έχει χρονικό όριο αποκλεισμού τις πέντε ώρες (μέχρι τις 15.00′).

Οι δρομείς καλούνται να βρίσκονται στην αφετηρία του αγώνα μέχρι και μία ώρα πριν την έναρξη (στις 9.00′).

Έπαθλα και δώρα

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ένα σπάνιο και πρωτότυπο μετάλλιο. Κύπελλα θα δοθούν στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες της γενικής κατηγορίας, καθώς και στις εξής ηλικιακές κατηγορίες: ανδρών 17 – 29 ετών, 30 – 39 ετών, 40 – 49 ετών, 50 – 59 ετών, 60 & άνω και γυναικών 17 – 39 ετών, 40 – 59 ετών και 60 & άνω.

Επίσης με το τέλος του αγώνα θα δοθούν στον κάθε δρομέα προϊόντα και αναμνηστικά, με φροντίδα των κατοίκων του Καστορείου.

O αγώνας προσφέρεται δωρεάν από τους αρμόδιους φορείς και δεν υπάρχει κάποιο κόστος συμμετοχής.

Χρονομέτρηση

Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, με τσιπ που τοποθετείται στο πόδι. Μετά τον αγώνα το εν λόγω τσιπ επιστρέφεται.

Συμμετοχή στον αγώνα μπορείτε να δηλώσετε εδώ: https://results.chronolog.gr/registration.aspx?h=913a26907fb1b7dc0b721a47867d46ea

Oι εγγραφές θα ισχύσουν μέχρι και την Τρίτη 19/12 το μεσημέρι.

Αγώνας 5,5 χλμ “Διάσχιση ποταμού Κάστορα”

Πληροφορίες διαδρομής

Ο αγώνας των 5,5 χλμ θα ξεκινήσει μισή ώρα μετά την εκκίνηση του μεγάλου αγώνα, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός μέσα στο φαράγγι στα πρώτα χιλιόμετρα. Ουσιαστικά ο αγώνας κινείται εξ’ολοκλήρου σε μέρος της διαδρομής του κυρίως αγώνα, και δεν παρεκκλίνει καθόλου σε κάποιο άλλο σημείο σε σχέση με τον μεγάλο αγώνα. Οι δρομείς καλούνται να κινηθούν στην ίδια διαδρομή με τον μεγάλο αγώνα, μέχρι και τον άγιο Μάμα, στο 5ο χλμ, όπου και θα βγουν στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Σπάρτης – Καστορείου, τον οποίον και θα ακολουθήσουν προκειμένου να τερματίσουν στην κεντρική πλατεία όπου και ξεκίνησαν. Η διαδρομή πρόκειται για μικτό τερέν, με άσφαλτο στα πρώτα 500μ, καθώς και στα τελευταία 500μ, ενώ ενδιάμεσα οι συμμετέχοντες θα κινηθούν παράπλευρα του ποταμού Κάστορα, σε χωματόδρομους με πλατανόφυλλα ήπιας δυσκολίας.

Υψομετρικά προφίλ

Στον εν λόγω αγώνα δεν υπάρχει μεγάλο υψομετρικό προφίλ, καθώς οι δρομείς θα αποφύγουν να κινηθούν στον κυρίως ορεινό όγκο του Ταϋγέτου. Ο αγώνας ξεκινά από τα 440 μ περίπου και φτάνει μέχρι τα 500 μ, και μετά καταλήγει ξανά στα 440 μ.

Συμμετοχή

Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι και όλες που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και που έχουν πρόσφατα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Στον εν λόγω αγώνα δεν απαιτείται να έχετε κάποια ιδιαίτερη εμπειρία σε αγώνες βουνού, καθώς εκλείπουν τα δύσβατα και επικίνδυνα μονοπάτια. Όλοι οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση πριν τον αγών ότι είναι καλά στην υγεία τους και τρέχουν με δικιά τους ευθύνη.

Τροφοδοσία

Θα υπάρχει ένα σημείο τροφοδοσίας πάνω στην διαδρομή στον Άγιος Μάμα στο 5o χλμ(υψ.500μ)

O αγώνας έχει χρονικό όριο αποκλεισμού την 1 ½ ώρα – μέχρι τις 12.00′.
Οι δρομείς καλούνται να βρίσκονται στην αφετηρία του αγώνα μέχρι και μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα (στις 9.00′).

Έπαθλα και δώρα

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ένα σπάνιο και πρωτότυπο μετάλλιο. Κύπελλα θα δοθούν στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες της γενικής κατηγορίας.

O αγώνας προσφέρεται δωρεάν από τους αρμόδιους φορείς και δεν απαιτείται κάποιο κόστος συμμετοχής.

Χρονομέτρηση

Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση στον αγώνα με chip χρονομέτρησης που τοποθετείται στο πόδι. Μετά τον αγώνα το εν λόγω chip επιστρέφεται.

Συμμετοχή στον αγώνα μπορείτε να δηλώσετε εδώ.

Oι εγγραφές θα ισχύσουν μέχρι και την Τρίτη 19/12 το μεσημέρι. Εγγραφές την ημέρα του αγώνα θα γίνουν δεκτές ελάχιστες.

Αγώνες παίδων

Αγώνας 1 χλμ για παιδιά δημοτικού – γυμνασίου: Θα ξεκινήσει στις 10.40′ πμ στη διαδρομή πλατεία Καστορείου – Άγιος Μάμμας – πλ. Καστορείου.

Σε όλα τα παιδιά και των δύο αγώνων θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν δεκτές πριν τον αγώνα.

Γενικές πληροφορίες αγώνων

Η Οργανωτική Επιτροπή θα προσφέρει δωρεάν πριν τον αγώνα ελαφρύ πρωινό και τσάι Ταϋγέτου.
Μετά τον αγώνα θα προσφερθεί δωρεάν χειμωνιάτικο γεύμα στους δρομείς καθώς και ντόπιο κρασί, από την οργανωτική επιτροπή μαζί με τους αρμόδιους φορείς, με την επιμέλεια και τις φροντίδες των κυριών του Καστορείου και του Συλλόγου Φίλων Βόρειου Ταϋγέτου “Η Λουσίνα”.

Μοίρασμα αριθμών ΒΙΒ Νumber
Η γραμματεία του αγώνα θα λειτουργήσει στα γραφεία του συλλόγου Φίλων Ταϋγέτου “Η Λουσίνα”, τις εξής μέρες και ώρες, την Παρασκευή 22/12 από τις 16.00′-20.00′ και το Σάββατο από τις 07.45′.
Οι δρομείς καλούνται να βρίσκονται στην αφετηρία του αγώνα μέχρι και μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα (στις 9.00′).

Αποδυτήρια – χώρος φύλαξης πραγμάτων αθλητών: Σε χώρο παράπλευρα του χώρου εκκίνησης – τερματισμού στο κέντρο του χωριού, οι δρομείς θα μπορούν να αλλάξουν, ενώ θα μπορούν με ασφάλεια να φυλάξουν τα πράγματά τους, με δική τους ευθύνη.

Εκδρομές για τους δρομείς

Και φέτος θα υπάρχει οργανωμένη εκδρομή από την Αθήνα αυθυμερόν. Η εν λόγω εκδρομή θα πραγματοποιηθεί την ημέρα του αγώνα (23/12) και θα ξεκινήσει στις 5.00′ από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο). Πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή δίνονται στα τηλέφωνα 6955985506 και 6936853165 (Παύλος Γορανίτης).

Διαμονή αθλητών σε ξενοδοχεία

Όσοι φίλοι δρομείς επιθυμούν να έλθουν από τις προηγούμενες ημέρες στο Καστόρι, για τη διαμονή τους μπορούν να απευθυνθούν στα ξενοδοχεία του Καστορείου ή και στο γειτονικό Γεωργίτσι ή ακόμη μπορούν να διαμείνουν στη Σπάρτη, όπου υπάρχουν αρκετές επιλογές.

Σε περίπτωση σφοδρής κακοκαιρίας (έντονη βροχόπτωση) και επειδή η ασφάλεια των αθλητών είναι πάνω από όλα, ο αγώνας δεν θα ακυρωθεί, αλλά θα πραγματοποιηθεί σε εναλλακτική διαδρομή μέσα στο βουνό σε δασικούς δρόμους, όπου εγγυώνται την ασφάλεια των δρομέων. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι από την πλατεία του Καστορείου μέχρι την Λουσίνα και επιστροφή πίσω – συνολικής απόστασης 20,55 χλμ. Σε κάθε περίπτωση όμως θα εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες προκειμένου οι συμμετέχοντες να τρέξουν στα πανέμορφα μονοπάτια του ορεινού ημιμαραθωνίου. Η τελική απόφαση σε περίπτωση κακοκαιρίας, θα παρθεί από την Οργανωτική Επιτροπή την τελευταία στιγμή.

Συλλογή τροφίμων

Φέτος αγώνας γίνεται με την συμβολή του “’Όλοι μαζί μπορούμε” έτσι ενώ διατηρείτε η δωρεάν συμμετοχή στο αγώνα, εντούτοις η μοναδική “υποχρέωση” των συμμετεχόντων είναι να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας τα οποία θα διατεθούν στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Τρόφιμα μπορούν επίσης να προσφέρουν και οι επισκέπτες.