“2015: Η χρονιά της ελπίδας και της ανατροπής”

Araxovitis Stavros

 Araxovitis Stavros

άρθρο του Σταύρου Αραχωβίτη

_________________________________________________________________________________

Επιτέλους, η αρχή μιας νέας, ελπιδοφόρας και αισιόδοξης νέας αρχής φαίνεται να είναι πλέον πολύ κοντά. Μετά από έξι χρόνια καταστροφικών μνημονιακών ισοπεδωτικών πολιτικών, η αισιοδοξία και η δημοκρατική προοπτική επιστρέφει στη χώρα.

Τα ψέματα τελειώνουν, τα φτιασίδια και η παραπληροφόρηση δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια που γνωρίζει όλος ο ελληνικός λαός: τη φοροεπιδρομή, τον ΕΝΦΙΑ, την ανεργία, το κόστος διαβίωσης και παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων και «ουκ έστιν τέλος»…

Η ελπιδοφόρα προοπτική έρχεται, και το κύμα της λαϊκής βούλησης για ανατροπή, δικαιοσύνη και βελτίωση του επιπέδου ζωής δεν μπορεί να ανακοπεί από το ψέμα και τα αναχώματα που ανασύρουν από το παρελθόν. Ο τόπος ζει στην καθημερινότητά του τις συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων, που μετρούν μέρες.

Το 2015 δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το 2012. Τώρα η τρομοκρατία δεν περνάει, γιατί απλά ο λαός βίωσε τις «λύσεις» τους. Είδε ότι μετά από έξι χρόνια μνημονίων αυτός που έχασε ήταν μόνο ο λαός. Παρατηρεί μια μικρή οικονομική ολιγαρχία να επωφελείται, τους κρατούντες το τιμόνι να μην αλλάζουν μοντέλο ζωής, ενώ η μεσαία τάξη εξαφανίζεται και το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυραίων, μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών να επιβιώνουν οριακά.

Οι καταθέσεις -για όσους έχουν ακόμα- δεν κινδυνεύουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση της ΕΚΤ (Μάρτιος 2013) να υποκαταστήσει τις κρατικές εγγυήσεις με άλλα περιουσιακά στοιχεία αποδοχής της από το Μάρτιο του 2015, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, είναι ανεξάρτητη από το κυβερνητικό σχήμα που θα επικρατήσει, ενώ πλέον οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτηση από την ΕΚΤ στο ποσοστό 12% των περιουσιακών τους στοιχείων. Άλλωστε, υπάρχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με 11 δισ. ευρώ, το οποίο εγγυάται τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι τράπεζες δεν είναι πλέον εκτεθειμένες στα κρατικά ομόλογα, αφού τα πούλησαν όλα στην επαναγορά του χρέους το 2012.

Tα δεδομένα έχουν αλλάξει και ούτε η τραπεζική κρίση ούτε η προοπτική της διακοπής της κοινής ευρωπαϊκής πορείας συμφέρει κανέναν, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Οι δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, οικονομολόγων και δημοσιεύματα μεγάλων ευρωπαϊκών μέσων μαζικής ενημέρωσης συνηγορούν στις παραπάνω απόψεις.

Τέλος, και ενώ οι δηλώσεις Ντράγκι θέλουν την είσοδο μιας χώρας στην ευρωζώνη οριστική και αμετάκλητη, το Βερολίνο δεν εύχεται την αυτοδυναμία και επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αν η Ελλάδα διαπραγματευτεί και πετύχει την αναδιάρθρωση του χρέους, τότε θα αποτελέσει το πρότυπο, το φωτεινό παράδειγμα, για να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες.

Με διευρυμένη τη λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα αποκτά ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα και όπλα για να εξασφαλίσουμε τη βελτίωση του τρόπου ζωής μας, της καθημερινότητάς μας, της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Όπως άλλωστε αναφέρει ο Πλούταρχος για τον περίφημο νόμο του Σόλωνα, κάθε πολίτης πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθεί στους πολιτικούς αγώνες. Αν προτιμούσε την ουδετερότητα (απραγμοσύνη), έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα. Σήμερα η συμμετοχή και η πράξη αποτελεί ύψιστο πολιτικό καθήκον κάθε πολίτη.

Χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, στις 25 του Γενάρη παίρνουμε τις τύχες στα χέρια μας!

Καλή, ανατρεπτική και ελπιδοφόρα νέα χρονιά!