“2016. Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη” από τον Γιώργο Μονεμβασίτη

Theodorakis - Monemvasitis
Ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Γιώργο Μονεμβασίτη

Ena imerologio gia ton Miki

Χωράει ο Μίκης Θεοδωράκης σε ένα ημερολόγιο; Ασφαλώς δεν χωρά! Η συναρπαστική, ταραχώδης ζωή του ένα μυθιστόρημα-ποταμός είναι από μόνη της. Το περιούσιο έργο του, πολύμορφο, υπερπολύτιμο και πληθωρικό από κάθε άποψη, φτάνει μέχρι τα πέρατα του ωκεανού της μουσικής. Οι άμεσοι και έμμεσοι συνεργάτες του αποτελούν μια ξεχωριστή ιδιαιτέρως μεγάλη κοινωνία. Πώς να χωρέσει, λοιπόν, ο Μίκης Θεοδωράκης σε ένα ημερολόγιο;

Παρά ταύτα ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης τόλμησε να κλείσει τη ζωή, το έργο και τους συνεργάτες του Μεγάλου του φίλου σε ένα ημερολόγιο επετείων, που η παράθεσή τους στοιχειοθετεί τη νεότερη μουσική ιστορία της Ελλάδας. Και όχι μόνον τη μουσική ιστορία, αλλά διατρέχει ολόκληρη τη νεότερη Ελλάδα, αφού ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί το αδιάσπαστο τρισυπόστατο συνθέτης – πολιτικός – στοχαστής.

Έτσι, μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο Μουσικό Ημερολόγιο του 2014 (εκδόσεις “Ιανός”), το οποίο έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστο, ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης επανέρχεται με ένα Ημερολόγιο για το 2016, το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον Θεοδωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση, τον περασμένο Ιούλιο, 90 χρόνων εξαιρετικά γόνιμης, ζηλευτής και άξιας κάθε θαυμασμού ζωής. Μικρό αντίδωρο, «άνθρακες αντί αδαμάντων», όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, στον ένα και μοναδικό Μίκη, για τα όσα ανεκτίμητα χάρισε στον ελληνισμό, αλλά και στην ανθρωπότητα ολόκληρη.

Monemvasitis - Theodorakis

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο διαχρονικό, του οποίου η χρησιμότητα και η χρηστικότητα δεν παύουν όταν τελειώνει η χρονιά για την οποία δομήθηκε. Καταγράφει τη σχέση που έχουν με τον Θεοδωράκη ο Giuseppe Verdi, o Al Pacino, οι Beatles, ο Arthur Miller, ο François Mitterrand, ο Νικόλας Κληρονόμος, ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιώργος Παναγιώτου, ο Διονύσιος Σολωμός.

Ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης θα βρεθεί στη Σπάρτη και θα παρουσιάσει το πρωτότυπο και ξεχωριστό αυτό έργο του, σε εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πνευματική Εστία την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 20.30΄. Θα μιλήσει για τον Μίκη, για τη σχέση και τη φιλία του με αυτόν, και θα παρουσιάσει ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο αυτόν έλληνα, παραγωγή της τηλεόρασης της βουλής, το οποίο δημιουργήθηκε και με τη δική του συμβολή.

Επίσης, η διακεκριμένη πιανίστρια Ντιάνα Βρανούση θα ερμηνεύσει μουσική του μεγάλου συνθέτη, ενώ θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.