Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Σπάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο υπουργός ξεκίνησε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σχετικά με την έγκριση κατασκευής του φράγματος της Κελεφίνας, ένα έργο με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, που όπως τόνισε “ονειρεύονται και το εξαγγέλλουν πολλές δεκαετίες, αλλά η ένταξή του ανακοινώθηκε μόλις προχθές στη δράση 4.3.1 του υπουργείου”. Όπως είπε, το στάδιο της έγκρισης ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης και στη συνέχεια η έναρξη της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων. “Η κατάσταση που βρήκαμε ήταν εμβρυακή. Τρέξαμε πολύ τα τελευταία δυόμισι χρόνια για να το ωριμάσουμε και να καταφέρουμε να το εντάξουμε” συμπλήρωσε ο κ. Αραχωβίτης, για να καταλήξει στη σημασία του έργου: “Πρόκειται για μια υποδομή που θα μειώσει το κόστος και θα αυξήσει τις δυνατότητες των καλλιεργειών -αφού έχει τη δυνατότητα να αρδεύσει πάρα πολλά στρέμματα- ενώ πολλαπλασιάζει την απόδοση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων”. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, εκτίμησε πως σε περίπου ενάμισι με δύο χρόνια θα ξεκινήσει η θεμελίωσή του. “Δεν μπορεί” εξήγησε “να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο τεχνικό έργο που ενδεχομένως να συναντήσει διάφορες τεχνικές δυσκολίες”.

Ο υπουργός μίλησε ακόμη για την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και που με διάταξη νόμου λύνει ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την περιοχή της Σκάλας σχεδόν έναν αιώνα. Σχετίζεται με κάποια παλιά αγροκτήματα εντός οικισμού που αποτελούσαν περιουσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και διανεμήθηκαν πριν από πάρα πολλά χρόνια ως εποικιστική γη.

Επιπλέον στάθηκε στην έγκριση του ανοικτού κέντρου εμπορίου (open mall) στη Σπάρτη, “μια πολύ καλή εξέλιξη” όπως είπε “που θα βοηθήσει πολύ την επιχειρηματικότητα του νομού”, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο πως “όπου υπάρχουν καλές συνεργασίες προχωρούν μπροστά και οι ιδέες γίνονται πράξεις”.

Ανέφερε επίσης πως αυτό το διάστημα ωριμάζουν έργα πολιτισμού στο Μυστρά, τον Λογκανίκο και το Κάστρο Μονεμβασίας ύψους 5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Στη συνέχεια μίλησε για την αύξηση του προϋπολογισμού στο καινούργιο πρόγραμμα βιολογικών, εκτιμώντας πως “θα φτάσει την εγκρισιμότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 66%, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη τόνωση και«ένεση» στην περιοχή, καθώς η Λακωνία είναι από τους πρώτους νομούς σε βιοκαλλιεργητές”.

Από τον λόγο του δεν έλειψε και η αναφορά στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, που “ξεκόλλησε” όπως είπε μετά από είκοσι χρόνια. Εδώ εξήρε την “αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη, η οποία ήξερε την περιοχή και το πρόβλημα” και “βοήθησε πολύ να ξεπεραστούν τα τιθέμενα από διαφόρους εμπόδια, γραφειοκρατικά και μη”. Δεν παρέλειψε ακόμη να υπογραμμίσει τη συνδρομή του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στη χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσουν και οι φάσεις των μελετών.

Ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι προχωρά το έργο του νέου ειδικού σχολείου (υπήρξε άλλωστε και σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού στο περιφερειακό συνέδριο της Τρίπολης), ενώ στα εκκολαπτόμενα έργα ανέφερε επιγραμματικά και την παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη, το “Ξενία” της Σπάρτης, το νομοσχέδιο περί δακοκτονίας, τα νέα θεσμικά πλαίσια σε αλιεία και ΕΛΓΑ κ.ά.

Εκτός από τις παραπάνω πρωτοβουλίες, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση σχεδιάζει έργα για τη Λακωνία και στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικά σημείωσε το Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) Γυθείου, που όπως είπε θα χρησιμοποιηθεί πιο μόνιμα για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας στο νομό.

“Αφήσαμε πίσω μια γκρίζα περίοδο μιζέριας” είπε κλείνοντας την ανασκόπηση στο όραμα και τα έργα της κυβέρνησης, και κάλεσε ακολούθως το λαό της περιοχής να επιβεβαιώσει την ερχόμενη Κυριακή (σ.σ. με την ψήφο του) “αυτή τη συνέχεια και την εμπιστοσύνη προς το ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τάση σε όλη την Ελλάδα”.

“Η Λακωνία αλλάζει όψη και δεν δικαιούται να πισωγυρίσει (…) κανένας να μην την φέρει στην κατάσταση απομόνωσης που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια” κατέληξε.