2,6 εκατ. ευρώ για νέα πτέρυγα στο Λύκειο Νεάπολης

Την απόφαση ένταξης του έργου «Ανέγερση νέας πτέρυγας στο χώρο του Λυκείου Νεάπολης» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020», συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 2.600.000 € και δικαιούχο τον δήμο Μονεμβασίας, υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Με τη συγκεκριμένη πράξη προβλέπεται η προσθήκη νέου κτιρίου στο υφιστάμενο σχολικό συγκρότημα λυκείου στη Νεάπολη Βοιών για τη δημιουργία σχολικού συγκροτήματος γυμνασίου – λυκείου – επαγγελματικού λυκείου.

Με το παρόν έργο επιχειρείται η κατασκευή χώρων υπογείου – πρώτου ισογείου συνολικής δόμησης 492,29 τμ (το οποίο θα αποτελείται από λεβητοστάσιο, αντλιοστάσιο, αίθουσες εργαστηρίων, αίθουσες διδασκαλίας wc, wc για ΑμεΑ και αποθηκευτικούς χώρους), η κατασκευή χώρων δεύτερου ισογείου συνολικής δόμησης 528,77 τμ (το οποίο θα αποτελείται από wc αγοριών, κοριτσιών, ΑμεΑ και προσωπικού, αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες εργαστηρίων και παρασκευαστήριο) και η κατασκευή χώρων ορόφου συνολικής δόμησης 253,14 τμ (ο οποίος θα αποτελείται από γραφεία καθηγητών, διευθυντών, υποδιευθυντών, γραμματείας, αναρρωτήριο, wc προσωπικού, ΑμεΑ και χώρους αναμονής). Ταυτόχρονα ανακαινίζεται ο περιβάλλων χώρος και οι υπαίθριοι – ημιυπαίθριοι χώροι.

Τα αναμενόμενα οφέλη:

• Αναβάθμιση υποδομών τnς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη ΔΚ Νεάπολης, δεδομένου ότι η στέγαση των μαθητών του γυμνασίου (210 περίπου) εξυπηρετείται από υπάρχουσα υποδομή ιδιοκτησίας του δήμου, η οποία όμως έχει κατασκευαστεί πριν τη δεκαετία του 1970. Η μεγάλη ηλικία του κτιρίου και το έντονο διαβρωτικό περιβάλλον (βρίσκεται σε απόσταση 20μ από τη θάλασσα) δημιουργούν συνεχώς προβλήματα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχώς συντηρήσεις – επισκευές.

• Βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των μαθητών του γυμνασίου. Με την ανέγερση πτέρυγας γυμνασίου στο χώρο του λυκείου επιδιώκεται το περιβάλλον των σχολείων στο σύνολό τους, εσωτερικά και εξωτερικά, να προκαλεί θετικά συναισθήματα στους μαθητές, να είναι καλαίσθητο, οικείο, φιλικό και να προδιαθέτει θετικά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

• Προσβασιμότητα ΑμεΑ. Η ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο χώρο του σχολείου έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για όλους όσοι συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με την ανέγερση της νέας πτέρυγας όλοι οι χώροι του συγκροτήματος (αίθουσες, εργαστήρια, χώροι υγιεινής κλπ) θα είναι λειτουργικά προσβάσιμοι σε όλους τους μαθητές που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στους βασικούς χώρους του σχολείου.