29 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Ρίτσου

Είκοσι εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του μεγάλου ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου, που έφυγε από τη ζωή στις 11 Νοεμβρίου 1990 σε ηλικία 81 ετών (είχε γεννηθεί την Πρωτομαγιά του 1909).

Ο μεγάλος και διεθνούς φήμης έλληνας ποιητής, με περισσότερες από 100 ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα, μελέτες και μεταφράσεις, ένα από τα σπουδαιότερα τέκνα της Μονεμβασιάς, έκανε τα πρώτα του βήματα και έμαθε τα πρώτα του γράμματα στην καστροπολιτεία.

Στη Μονεμβασιά ο Γιάννης Ρίτσος θα περάσει την πρώτη παιδική του ηλικία, την πιο ευτυχισμένη και ανέμελη περίοδο της ζωής του, όπως αναφέρουν οι βιογράφοι του.Στη γενέτειρά του θα ταφεί η σορός του μια μέρα σαν και σήμερα, ύστερα από μια ζωή γεμάτη υλικές και ηθικές δοκιμασίες (φυματίωση, φυλακίσεις, εξορίες κ.ά.).

Η ποίησή του, βαθιά υπαρξιακή και ανθρωπιστική, επηρεάστηκε τόσο από τα βιώματά του όσο και από τις κοινωνικές αναταραχές της χώρας. Ο Ρίτσος μέσα στα ποιήματά του έχει βιώματα που αντλήθηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο, τις εξορίες που υπέστη, και από κάθε κοινωνικό -μικρό ή μεγάλο- έναυσμα που του δόθηκε.

Είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το Βραβείο Λένιν.